Juscelino Kubitschek – velký prezident velké země skrývá také velké záhady

Že má brazilský prezident Juscelino Kubitschek české předky, to se tuší podle jeho jména. Ovšem původ jeho praděda Jana Nepomuka Kubíčka, který přišel do Brazílie v první polovině 19. století, zatím halí tajemství – neví se, kdy přesně se narodil, ani kde – pátrá se na Třeboňsku. Ovšem v v životě jeho brazilského potomka, jednoho z nejvýznamnějších prezidentů země, se také objevují nejrůznější podivné až záhadné momenty.

Domek, jakých je ve strmých uličkách brazilského historického města Diamantina spousta. Ani to, že je to muzeum, by nebylo výjimečné. Dům, kde bydlel s matkou a sestrou malý Juscelino Kubitschek. Vzpomínky tady nashromážděné mi ukazuje prezident muzea Juscelinův dům.

Pan Serafim Jardim je ale navíc osobní přítel brazilského ex prezidenta, jeho pobočník z doby po návratu z exilu. A vzpomíná na poslední den, kdy ho viděl. „Bylo to 9. srpna 1976. Vyšli jsme z hotelu, rozloučil jsem se s ním před obědem – nevěděl jsem, že by to byl poslední oběd. Požádal mě tehdy, jestli bych pro něj udělal dvě věci: poslat dopis a koupit jeho dům. Třináct dní na to zemřel. A já začal bojovat.“

Úsilí vybudovat muzeum nebylo jediné. Pan Serafim nevěří, že nehoda byla náhoda. Juscelino Kubitschek byl podle něj obětí vraždy na objednávku vojenské diktatury v rámci operace Kondor.

Za objasnění bojuje 20 let

Právě tady má shromážděné všechny možné materiály, které zpochybňují vyšetřování i zkoumání takzvané komise pravdy o mnoho později. „Ze svého platím nejrůznější průzkumy a posudky. Dvacet let bojuju za objasnění. Jsem neoblomný: jsem si jistý, že to byla nehoda uměle vyvolaná. Že prezident byl zavražděn stejně jako další politici, Goulart a Lacerda.“

Pravd, jak se zdá, může být mnoho. Nejen o smrti, i o narození. Pro další záhadu jedu dál, do Serra, kam přišel původně Jan Nepomcsky Kubitschek, praděd prezidenta. Po rodinném rodokmenu i tam pátrají nejen potomci, ale také nadšenci. A těžkou hlavu jim může dělat nedostatek záznamů, nemají tu například matriku – ale i některé historky. Jednou z nich je ta, že otcem Juscelina Kubitscheka nebyl obchodník João César de Oliveira, ale velkostatkář Sica.

Juscelino Kubitschek zaměstnává převážnou část času jeho přítele a pobočníka Serafima Jardima

„Říká se, že si namlouval Juscelinovu matku a ona s ním otěhotněla. A v Juscelinově životě se také velkostatkář Sica objevuje. On sám vždycky říkal, že byl rodinným přítelem. Tedy přítelem, který Juscelina vychoval, dal mu nejlepší školy, podporoval ho ve studiu medicíny, platil mu pobyt v Paříži. Financoval jeho politické kampaně. Ve skutečnosti to byl přítel-otec.“

Tuhle historii mi vypráví Leonardo Nunes – zástupce starosty Serra. Jsme v domě, kde mají nábytek od praděda. K těmto dřevěným svědkům historie jsem se dostal, ale k papírovým ne. Dokumenty, shromážděné jednou historičkou, mají zavřené v jiné skříni, v budově městského odboru, který rekonstruují. A živých svědků postupně ubývá. Navíc – každý by tak trochu chtěl mít jednoho z největších prezidentů pro sebe – včetně prý sporného místa narození.

„Tady v Serrose o tom normálně mluvilo, ale lidé z Diamantiny nechtěli ani slyšet o tom, že by se narodil jinde,“ říká.

Tyhle informace mají spíš ráz legendy. Je na historicích či příbuzných, aby tohle všechno pořádně prověřili. Mně to taky pořádně vrtá hlavou. Ovšem na slávě a významu česko-brazilského rodu jména Kubitschek to naštěstí nic neubírá.

Nákres nehody Chevroletu Opala, ve kterém zemřel Juscelino Kubitschek
autor: dkk
Spustit audio