Kámen mudrců, magické knihy i okultní předměty. Svět Harryho Pottera ožívá na výstavě v Londýně

O výstavě Harry Potter: Dějiny magie se v Londýně mluví jako o kulturní události roku. Vyprodaná je na týdny dopředu a vstupenky si v předprodeji koupilo už třicet tisíc lidí. Expozici připravila Britská knihovna jako připomínku dvacátého výročí vydání knih o kouzelnickém učni a potěší nejen příznivce Harryho Pottera. Ukazuje souvislosti mezi jeho literárním světem a skutečnou historií magie.

Takto to celé nejspíš začalo: Na papíře, vytrženém z bloku si Joan Rowlingová načrtla plánek Bradavic. Vidíme školu kouzel, zakázaný les s Hagridovým domkem i „vrbu mlátičku“ Zkrátka všechno, co později ožilo v jejích knihách.

„Báječné příběhy Harryho Pottera obsahují odkazy na magii. Rowlingová nás zavádí do světa jednorožců, kouzelnických hůlek a draků, ale to vše má kulturní a historické pozadí,“ říká kurátor výstavy Julian Harrison.

Čtěte také

Fikce i poučení očima Britské knihovny

A o to právě výstavě jde – ukázat historii magie i roli, kterou v minulosti hrála. Rukopisy Joan Rowlingové a originály knižních ilustrací se mísí s unikátními historickými exponáty.

Londýnská výstava Harry Potter: Dějiny magie je beznadějně vyprodaná

„Výstava se vrací stovky, v některých případech tisíce let do minulosti, abychom ukázali historii a tradici magie a mytologie. Mnoha exponátů je z našich sbírek, ale nebyly dosud veřejnosti přestaveny,“ informuje Jamie Andrews, šéf propagace Britské knihovny.

V devíti sálech věnovaných magii, astrologii, alchymii a dalším podobným disciplínám, jsou k vidění staré magické knihy i okultní předměty, Od titěrného bezoárového kamene ve zlatém pouzdře až po šest metrů dlouhý popis výroby kamene mudrců a elixíru nesmrtelnosti.

Čtěte také

Jak vyrobit kámen mudrců

„Tento úžasný manuskript z 16. století dává návod, jak kámen mudrců vyrobit. Jak nejprve stvořit červený kámen, pak bílý a černý kámen a jak jejich spojením vzniká kámen mudrců a elixír života,“ popisuje kurátorka Joana Norledgová.

Z knih o Potterovi víme, že jediným člověkem, který kdy kámen mudrců skutečně vyrobil, byl Nicholas Flamel. Tady na výstavě se dozvíme, že Nicholas Flamel skutečně žil. V expozici je jeho náhrobní kámen z roku 1418, který zapůjčilo muzeum v Paříži.

První zápis abrakadabra, vpravo dole.jpg

Podobných souvislostí mezi literárním světem Harryho Pottera a skutečnou historií je na výstavě celá řada. Na své si tak přijdou nejen milovníci a znalci imaginárního světa Joan Rowlingové, ale i zájemci o skutečnou historii magie.

Věštění z koule je zapeklitá disciplína

„Toto je nejstarší zápis magické formule abrakadabra,“ ukazuje kurátorka Joana ve staré knize. „Všimněte si, jak je celá formulka naspaná jako kaligram ve tvaru trojúhelníku. V římských dobách sloužila jako zaklínadlo proti malárii.“

V expozici je také křišťálová koule. Měří asi 20 centimetrů v průměru, a když se nad ni člověk nakloní a přiloží ruce, začne vydávat zvláštní zvuky. V kouli se rozpohybují zvláštní stíny a jakoby pohybující se mračna. Měl bych z toho vyčíst budoucnost, ale vypadá to spíš jako předpověď počasí, která hlásí trvale zataženo.

„Jak říkala profesorka jasnovidectví Trelawneyová, čtení z koule je zapeklitá disciplína. Ronovi ani Harrymu moc nešla. Je to jen na každém, jak si obrazy v křišťálové kouli vyloží,“ uklidňuje mě kurátorka výstavy Joana Norledgová.

autor: jma
Spustit audio