Karlovy Vary a Petřín u moře. Španělský San Sebastian láká na pláže, promenády, stoletou lanovku i chuťové zážitky

Průhled z promenády na pláž v San Sebastianu - Foto: Pavel Novák

Průhled z promenády na pláž v San SebastianuFoto: Pavel Novák

Voda v Biskajském zálivu sice není tak teplá jako ve Středozemním moři, ale zato je z ní krásný výhled na zelené pahorky. Do města tří pláží, jak se baskickému San Sebastianu přezdívá, se španělští králové jezdívali zchladit z výhně Madridu. Gurmány tu zase potěší obrovská nabídka pinchos, tedy jakýchsi obložených chlebíčků nebo jednohubek.

Lanovka vede na horu Igualdo od roku 1912. Stále tu jezdí dva červené dřevěné vozy, které se přibližně uprostřed tratě míjejí, podobně jako třeba na pražském Petříně. Cesta nahoru trvá tři a půl minuty. 

Zvolit k cestě na horu lanovku je lepší nejen kvůli pohodlí, ale také proto, že i kdybyste si chtěli tu výšku vyšlápnout, budete muset zaplatit 2.20 eur. Takže vlastně zaplatíte stejně. 

Čtěte také: Nejkratší pozemní lanovku na světě mají v chorvatském Záhřebu

Španělské Karlovy Vary 

Moře v San Sebastianu je studenější než na středomořském pobřeží - Foto: Pavel Novák

Moře v San Sebastianu je studenější než na středomořském pobřežíFoto: Pavel Novák

Po vystoupení z lanovky je dobré obejít první chumel nedočkavých turistů, který se vytvoří hned na první vyhlídkové terásce vedle stanice lanovky a vystoupat několik schodů na horní plošinu. 

Odtud jsme se po zálivu a kopečcích nad ním rozhlížíme s Kateřinou Ferenčíkovou, která už několik let v San Sebastianu žije a učí tu angličtinu. „Je odsud pěkně vidět, proč se San Sebastianu říká město tří pláží,“ vysvětluje mi. 

„Tři kopce, ostrov svaté Kláry a tři pláže: La Concha, což španělsky znamená mušle, kterou pláž svým tvarem připomíná, vedle Ondarreta, na níž se při odlivu vytváří výběžek zvaný Papouščí zobák a pak třetí, umělá pláž Zurriola,“ ukazuje s tím, že ta je prý určena spíš surfařům, protože není chráněna před otevřeným mořem a jsou tam větší vlny. 

Hodně návštěv z Česka podle Kateřiny Ferenčíkové přirovnává San Sebastian ke Karlovým Varům u moře. 

Jednohubky na tisíc způsobů 

V San Sebastianu je nejen pěkné pokoukání na město z výšky hory Igualdo, ale také zblízka na obrovsky pestrou nabídku jednohubek pinchos. V barech ve starém městě za ně můžete za chvilku nechat v přepočtu až 500 korun a žaludek i oči vám stejně hlásí, že by si ještě daly repete. 

Čtěte také: Sangria, paella, jamón, gazpacho… Pavel Maurer přibližuje španělskou gastronomii

Pinchos všech chutí a vůní v restauraci Casa Alcalde - Foto: Pavel Novák

Pinchos všech chutí a vůní v restauraci Casa AlcaldeFoto: Pavel Novák


Pinchos jsou vlastně takové chlebíčky propíchnuté párátkem obložené pokaždé něčím jiným. V restauracích, jako je třeba Casa Al Calde hned vedle katedrály svaté Marie, si jednoduše vezmete talíř a na něj si podle chuti nakládáte jednotlivé jednohubky. Potom svůj talíř odnesete k výčepnímu, který vám spočítá cenu. 

Začínáme chlebíčkem s cibulí a chapadlem chobotnice. Jsou tady také plněné papriky, mušle, kousek šunky a pečený žampion, sýry, mleté maso, vajíčka, pomazánky… Hotová hra chutí a barev. 

Autor:  Pavel Novák  (pan)
Pořad: Zápisník zahraničních zpravodajů  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: neděle 09:05  |  Délka pořadu: 50 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace