Každý má svého Palikota

Polskou politickou scénu a veřejnost už delší čas baví i rozčiluje poslanec za vládní stranu Občanská platforma Janusz Palikot. Tento excentrický a bohatý politik je známý svými provokativními akcemi. Tentokrát to ale - podle všeho - přehnal a rozezlil i svého šéfa, premiéra Donalda Tuska.

Každá strana má svého Palikota. Tímto konstatováním až do minulého týdne omlouvali netradiční chování svého kolegy poslanci za vládní Občanskou platformu. Janusz Palikot se jako zlobivé dítě své strany uvedl sérií mediálně vděčných taškařic. Na jedné tiskové konferenci například vytáhl pistoli a vibrátor. Málokdo si už dnes vzpomene, že tím chtěl protestovat proti policejnímu násilí, všichni ale mají v živé paměti scénu s těmito nevšedními předměty.

Jindy zase přinesl do televizního studia opravdovou prasečí hlavu jako symbol svých politických odpůrců. V živém vysílání ji položil na stůl a málem tím moderátorovi přivodil infarkt. Slavný je také spor poslance Palikota s prezidentem Lechem Kaczyńskim, kterého nazval sprosťákem - polsky chamem. Soud nakonec rozhodl, že je to věc názoru. Chám je koneckonců známá biblická postava a poslanec má právo se takto vyjadřovat.

Palikot pak šel ještě dál a začal šířit podezření o údajném alkoholismu hlavy státu. Dodnes trvá na tom, že prezident by se měl nechat vyšetřit a vyzývá jej, aby veřejnosti předložil lékařskou zprávu. Lech Kaczyński Palikotovi doporučil, aby se nechal sám vyšetřit.

Excentrický poslanec zřejmě patří k druhu takzvaných vzdělaných a bohatých bláznů, kteří si užívají všech radostí života. I jeho protivníci mu přiznávají mimořádný rozhled a hluboké znalosti v oblasti literatury. Palikot vystudoval filozofii na Katolické univerzitě v Lublinu a magisterskou práci napsal na téma Kantovy Kritiky čistého rozumu.

O Palikotově rozumu ale mnozí pochybují, zvláště po jeho posledním vystoupení. Bývalou ministryni pro místní rozvoj a dnes opoziční poslankyni Gražynu Gesickou označil za politickou prostitutku, čímž se mu povedlo urazit všechny ženy v parlamentu bez ohledu na jejich politickou příslušnost.

Po tomto výroku došla trpělivost i premiérovi Donaldu Tuskovi: "Chtěl bych vyjádřit lítost nad slovy mého stranického kolegy pana Janusze Palikota. Podle mého názoru překročil hranice základní lidské slušnosti. Chtěl bych se jeho jménem paní poslankyni omluvit. Přál bych si, abychom veřejnou debatu v Polsku vedli bez takových excesů. Tím to ale nekončí. Podám návrh na potrestání Janusze Palikota."

Prostořeký politik souhlasí s tím, že tentokrát poněkud přestřelil a sám se poslankyni také omluvil. Originálního způsobu politického boje se ale vzdát nechce. Svědčí o tom jeho slova na adresu předsedy největší opoziční strany Jaroslawa Kaczyńského, který je starým mládencem a žije se svou matkou a kocourem. Palikot mu v této souvislosti doporučil mu, aby ve svém vlastním zájmu změnil pohlaví.

"V případě osob, které jsou úzce spojeny s radikálními církevními kruhy, je nutné vysvětlení všech pochybností. Očekávám, že Jaroslaw Kaczyński v nejbližších dnech veřejně oznámí, jestli je hetero- nebo homosexuálem," uvedl Papilot.

Dodal, že by v čele opozice velmi rád viděl ženu. Prezidentova bratra zřejmě tato výzva natolik šokovala, že zatím vůbec nereagoval. Ani vševědoucí komentátoři si už neumí představit, kam až je poslanec Palikot schopen posunout hranice politické nekorektnosti.

0:00
/
0:00
autor: mdo
Spustit audio