Kde se v Bruselu navečeříte nejlépe? V tramvaji!

Do luxusní restaurace si můžeme zajít na večeři skoro všude na světě. Pokud nám nebude líto peněz, jídlo od kuchařů s michelinskými hvězdami si můžeme dát i v Praze. V Bruselu ale spojili něco zcela unikátního: špičkovou kuchyni a vyhlídkovou jízdu tramvají městem. Vyzkoušeli jsme tenhle tramvajový a kulinářský zážitek.

Tramvaj právě míjí jednu z rušných bruselských tříd a mladá servírka mi vysvětluje, jaké tu mají červené víno. Ptám se jí, jak i při drncavé jízdě na kolejích zvládá roznášet nápoje a pokrmy s naprostou jistotou.

Čtěte také

„Na začátku to bylo těžké, ale po chvilce se to naučíte a připadáte si, jako byste chodili po podlaze v normální restauraci,“ říká Valerie. Tak se pojďme podívat, jaké menu nám přinesou k večeři.

Kuchař přímo v tramvaji připravuje jeden z několika předkrmů

Tramvajové menu má čtyři chody

Nejdřív bude drobenka z květáku se sušenkou speculoos, crème brûlée vařený s pivem Leffe a hřibové cappuccino. Pak přijde druhý předkrm, což je tatarák z lastur a pyré ze sladkých kaštanů zalité kávovým olejem.

Hlavní jídlo bude steak z laňky na červeném víně Syrah, na koření a lesním medu, s fondue z cibule Roscoff a karamelizovanými kaštany. Dezert se jmenuje Vánoce pod hvězdami, tak uvidíme, co to bude. K pití tu servírují pravé šampaňské a španělské bílé a červené víno.

Od kuchařských es s michelinskými hvězdami

„Jídlo bylo samozřejmě perfektní a líbí se nám i celý koncept, tedy restaurace, ve které si zároveň prohlédnete město.“ Není divu, že je asi 60letý Francois spokojený. Jídlo v tramvaji vytvořili ti skutečně nejlepší kuchaři.

Předkrm vymyslel Pascal Devalkeneer z restaurace Chalet de Foret a hlavní jídlo Lionel Rigolet z Comme chez Soi. Každá z těchto restaurací má dvě michelinské hvězdičky. A dezert je od Pierra Marcoliniho, krále belgických cukrářů. To dokazuje, že v Bruselu vymysleli něco naprosto unikátního.

V bruselské pojízdné restauraci připravují jídlo přímo před vámi

„Restaurace v tramvaji existují i v Itálii, Austrálii, na Novém Zélandu nebo ve Švýcarsku. Jenže tam vám přinesou obyčejné, anonymní jídlo, které může, ale také nemusí být dobré,“ říká jeden z organizátorů bruselské pojízdné restaurace Olivier Marette.

Číšník roznáší speciality

V Bruselu dostanete jen tu nejvyšší kvalitu. Žádné polotovary, jídlo připravují v tramvaji přímo před vámi.

Pozvání na večeři, kterým ohromíte

Vysoká kvalita samozřejmě není zadarmo. Jedna dvouhodinová jízda s večeří stojí 89 eur, tedy skoro 2500 korun. Přímo v luxusní restauraci takové kvality byste ale za tříchodové menu s vybranými nápoji zaplatili rozhodně víc.

Bruselská tramvaj-restaurace jezdí celý rok a menu se bude pravidelně obměňovat. Takže pokud chtějí páni ohromit svou partnerku romantickým dárkem nebo naopak dámy udělat dojem na svého partnera, tohle je ideální příležitost. Já jsem s tímhle dárkem sklidil velký úspěch.

autor: oho
Spustit audio