Když jim bylo šest, hasili Londýn. Dnes se tomu umějí smát

Britové si v těchto dnech připomínají 70. výročí útoků německých letounů na Londýn a později i na další města. Německé slovo Blitz, tedy blesk, kterým bývá tato fáze 2. světové války označována, zůstalo dodnes v historické paměti Britů. Dnešní osmdesátníci tehdy začínali chodit do školy. Jejich vzpomínky na bouřlivé válečné dny jsou však i po tolika letech stale živé.

Válečný premiér Winston Churchill o geografické pozici Británie řekl: „Jsme v Evropě, ale Bohu díky nás od ní odděluje moře.“ A do značné míry právě této okolnosti Britové vděčí za to, že se za 2. světové války ubránili před německou invazí ve vzdušné bitvě o Británii.

Bitva začala v červenci 1940 a skončila v září. To ovšem neznamenalo, že letecký nápor Luftwaffe na Británii ustal. Naopak. 7. září začaly těžké nálety na Londýn. Ten den zahynulo 436 Londýňanů. Zuřivé německé nálety pokračovaly až do května 1941.

Mojí sousedce Maureen Bottingové bylo tehdy šest let. „Nepamatuji si, že bych měla strach, ale pamatuji si, jak jsme byly my děti připraveny k evakuaci. Můj bratr a já jsme dostali jmenovky, každý jsme měli malý kufřík. V poslední chvíli se však matka rozhodla neposílat nás s ostatními dětmi. Zůstali jsme s ní,“ vzpomíná.

Nějakou dobu pak bydleli v Maidstone jihovýchodně od Londýna, než se vrátili domů do čtvrti West Kensigton. „Tam jsme prožili nálety bezpilotních letounů, kterým jsme říkali ‚doodle bugs‘,“ dodává Maureen Bottingová.

Její manžel, o rok starší Bill Botting, při náletech pomáhal hasičům. „Němci shazovali zápalné bomby. Měli jsme tříčlenné týmy a já byl ve svých sedmi letech v jednom z nich. Mým úkolem bylo nosit kýble s vodou. Jiný kolega byl u pumpy a třetí u stříkačky,” vybavuje si.

Ke stříkačce Billa zpočátku nepustili. Až jednou se ho zeptali, zda ji chce obsluhovat. „Nadšeně jsem souhlasil. Neřekli mi ovšem, že Němce už zápalné bomby omrzely a začali do nich dávat výbušné nálože. Po dopadu taková bomba chvíli hořela a pak najednou explodovala a zabila všechny kolem. Měl jsem však štěstí,” vypráví.

Nebyl to tehdy snadný život, říká Bill Botting. Jeho matka během dne pracovala v nemocnici a v noci hasili. Při náletech zahynul jeho dědeček a strýček Viktor, hasič, byl smeten výbuchem bomby. Bill si pamatuje, že po něm zbyla jen kravata.

Takových obětí „blitzu“ bylo 43 tisíc. Při vypravování manželů Bottingových jsem si uvědomil, jak těžký byl život britských dětí za války. A právě tehdy se formovaly vlastnosti, které dodnes charakterizují duch této doby – „blitz spirit“, jak Britové říkají – vzdor, odolnost a vytrvalost.

Na válku se však dovedou ohlížet zpět i s humorem. Dokladem je televizní seriál Haló, haló! Jeho autoři si utahují z Němců a z válečného odboje Francouzů – z koho jiného? Tato komedie se řadí mezi nejpopulárnější pořady britské televize. Manželé Bottingovi si ji také oblíbili.


Zvětšit mapu: Londýn, Velká Británie
autor: mkc
Spustit audio