Když tohle americké víno porazilo ta francouzská, byla to senzace. Dnes je v síni slávy

Ve Smithsonově Národním muzeu najdete nejvýznamnější předměty, které spoluvytvářely Ameriku a její slávu. Je tam klobouk prezidenta Abrahama Lincolna, letoun Spirit of Saint, ve kterém přeletěl Charles Lindbergh Atlantický oceán, skafandr, ve kterém se Neil Armstrong procházel po Měsíci, a také láhev vína Stag´s Leap 1973. Proč tam tohle víno je?

Mohlo by se zdát, že The Mamas and the Papas složili písničku o kalifornském snění právě v souvislosti s úsilím vinařů dostat víno z nádherných kopečků Napa Valley do světa. Nikdo ho tehdy nebral vážně. A dnes? Dnes tu mají síň slávy.

Sklípek vytesali ze skály

„Stag´s Leap Wine cellars byl založen v roce 1970, první víno jsme měli o tři roky později. Tady na té zdi jsou ruce všech, kteří přiložili ruce k dílu, včetně majitele, enologů i pomocného personálu. Tady si můžete přečíst jména lidí, kteří vinohrad vybudovali, je to taková síň slávy,“ vypráví Stacy, která pochází z Kalifornie, kde pracuje už šest let. Studovala také na řadě míst – v New Yorku, Oregonu, Chile, a teď je doma.

Jsme uprostřed Napa Valley jen kousek nad San Franciscem, před nemilosrdným sluncem jsme se schovali do sklípku a posloucháme, jak tady kalifornští pionýři po vzoru dobývání Divokého západu vybudovali vinohrad. Ne, není to žádný zámek neboli chateau, jaké známe z Francie, tady na to zas tak moc nejsou.

Vinařství Jelení skok v Kalifornii zvítězilo v roce 1973 nad francouzskými víny

„Tady je originální kámen, osmnáct měsíců trvalo, než se podařilo ze skály doslova vytesat tuto budovu – nechali jsme ho tu jako kuriozitu. A támhle už jsou naše sudy, které jsou vyrobeny z francouzských dubů,“ ukazuje Stacey, která se na mě dívá s pochopením, když se zastavím před jakýmsi kyvadlem s otázkou v očích, co tohle dělá ve sklepě.

Čtěte také

„Čas je velmi důležitý pro zrání. Nikde v žádných sklepích nevidíte hodiny, proto jsme tu postavili jakési kyvadlo, které zvýrazňuje jeho důležitost – vlastně čas nikdy nevidíme, je však kolem nás a vnímáme ho,“ vysvětluje s vážnou tváří Stacy.

Senzace v Paříži: Kalifornské červené zvítězilo i nad rotschildem

Vlastně bychom nemuseli ten malebný vinohrad brát vážně. Jenže, v roce 1976 došlo v Paříži k naprosto výjimečné události. Devět porotců ve slepé degustaci porovnávalo nejlepší francouzská vína jako Haut Brion nebo Chateau Mouton Rotschild s kalifornskými.

Čtěte také

V místnosti byl jediný novinář, tehdejší zpravodaj týdeníku Time v Paříži George Tauber – nikoho nenapadlo, že by se mohlo stát něco výjimečného, ale stalo se. V červených vínech vyhrál naprosto překvapivě právě Jelení skok – Stag´s Leap Wine Cellars. Obrovská senzace.

Byla to výjimečná událost v historii Napa Valley, zejména pro vinaře, kteří si uvědomili nebo spíše si potvrdili, že to, co dělají, má smysl, že jejich víno je srovnatelné s tím nejlepším, co se ve světě vyrábí, včetně vína francouzského. „Téměř každý z návštěvníků je tady kvůli našemu úspěchu, lidé se chtějí podívat do vinařství, které porazilo francouzská vína,“ dodává enolog Nicky Pruss.

Vinařství Jelení skok v Kalifornii zvítězilo v roce 1973 nad francouzskými víny

Řeklo by se taková normální degustace. Ale od té doby začal brát svět vážně nejen kalifornská, ale i vína z Chile, Austrálie – prostě jak se říká z Nového světa. To je taková malá pointa. A ta velká?

Čtěte také

V Smithsonian´s National Museum of American History, což je asi nejdůležitější muzeum americké historie vůbec, najdete nejvýznamnější předměty, které spoluvytvářely Ameriku a její slávu. Klobouk prezidenta Abrahama Lincolna, letoun Spirit de Saint Louis, na kterém přeletěl Charles Lindbergh Atlantický oceán, skafandr Neila Armstronga, v němž se procházel na Měsíci a… ano, hádáte správně – láhev vína Stag´s Leap 1973, které vyhrálo v Paříži.

Vinařství Jelení skok v Kalifornii

autor: jšm
Spustit audio