Když za čínskými památkami, tak do muzea čokolády

Čokoláda patří už po staletí k nejoblíbenějším sladkostem. Poprvé se do ní lidé mohli zakousnout před více než 300 lety v Anglii. Mléčná čokoláda pak spatřila světlo světa ve Švýcarsku v roce 1875. Čokoláda se samozřejmě dostala i do Číny. Navštívil jsem čokoládové muzeum v Pekingu. Otevřeli ho teprve nedávno, ale už teď tam vystavují i nejznámější čínské památky - jak jinak než z čokolády.

Dvě postavičky na pódiu vypráví pohádkový příběh o dětech, které nemohou najít cestu do vysněného světa plného sladkostí. V muzeu čokolády vybudovaném v sousedství Národního stadionu zvaného Ptačí hnízdo však toto pátrání netrvá dlouho, stačí se totiž jen otočit a vejít dovnitř.

"Na výrobu Velké zdi bylo použito sedm tun čokolády. Model nejznámější čínské památky je složen z celkem 12 tisíc tabulek. Naši mistři cukráři si dali opravdu záležet," popisuje paní Wang Wen-kuan z Muzea čokolády, jehož první část je věnována právě historii a kultuře bývalé Říše středu.

Boty z čokolády

Hned z Velké zdi tak můžete pokračovat návštěvou neméně slavných jeskyní tisíce Buddhů Mo-kao u Tun-wu-angu. O kousek dál stojí neohrožení bojovníci slavné Terakotové armády Prvního císaře. V životní velikosti i ve zmenšené podobě. Člověk má chuť se okamžitě zakousnout. A ve výčtu vzácných děl bych mohl pokračovat.

"Zřejmě nejcennější je sladká kopie obřího obrazu zvaného Na řece o svátcích Čching-ming od malíře Čang Ce-tuana ze začátku 12. století, který je doslova národním pokladem. Je hrozně těžké napodobit tento tradiční výtvarný styl i význam. Jak ovšem vidíte, jeho čokoládová podoba vypadá celkem věrně. Najdete na ní všechno, mosty, postavy, domy, krajinné scenérie. A odpovídají i barevně," doplňuje mne paní Wang.

Kabelky slavných návrhářů

Více než pět metrů dlouhá reprodukce visící na stěně se skutečně od čokoládové verze téměř neliší. Málokdo věří, že jde o sladkou napodobeninu. "Obdivuji čokoládový oblek bojovníka i jeho helmici. Obojí je tak věrné, jakoby šlo o originál. Jde vlastně o kombinaci, o spojení čínské a západní kultury. Tradiční oděvy nebo třeba porcelán pochází od nás, čokoláda zase z Evropy," říká asi 40letý Š' Šen-kang.

Obraz na Na řece o svátcích Čching-ming

V druhé části výstavy dominují předměty ze současnosti a věci osobní spotřeby. Obdivovat můžete šperky, hrníčky, květiny nebo třeba boty, a to všech velikostí i tvarů. Kozačky, lodičky nebo pohorky, které obdivují hlavně příslušnice něžného pohlaví.

"Líbí se mi tyhle, ty barevné bez podpatku, které jsou ručně vyšívané. Ty ostatní jsou zcela běžné, obyčejné a nosí je všichni," přiznává mladá žena, která rychle zamíří k další vitríně. Uvnitř se totiž nacházejí kabelky od nejluxusnějších módních značek.

Oděv starých čínských bojovníků

To pánové zase obdivně obcházejí luxusní automobil značky BMW. Mimochodem, jeho pojízdná verze je vystavená venku. Zákazníky je přeci třeba získávat za každou cenu.

Ale zpět k samotnému muzeu. Milovníci čokolády si netradiční exponáty mohou prohlédnout až do 10. dubna. Pak se brány uzavřou. "Záleží to na počasí. Následující měsíce totiž budou stále teplejší a to pochopitelně čokoládě nesvědčí," vysvětluje Wang Wen-kuan.

Terakotoví vojáci, tentokrát z čokolády

Jak ovšem slibuje, už příští zimu se mohou návštěvníci opět těšit. A co se stane se všemi těmi čokovýtvory? Prý je to tajemství. Podle paní Wang však určitě nepřijdou nazmar a své uplatnění si zcela jistě najdou.

mapa
Zvětšit mapu: poloha olympijského stadionu v Pekingu, u něhož se nachází muzeum čokolády
autor: mir
Spustit audio