Baburské zahrady: Klidné místo uprostřed třaskavého Kábulu

O hlavním městě Afghánistánu Kábulu slýcháme jen v souvislosti s násilím, bombovými atentáty a mrtvými. Kábul je ovšem i místem dávné historie a najdeme tam i místa, kde je, možná překvapivě, úplný klid. Patří mezi ně Baburské zahrady na okraji afghánské metropole.

Když vstoupím do Baburských zahrad, jako bych se ocitl v jiném světě. Za zdmi zůstal hluk města s nebezpečím číhajícím na každém kroku. Ruch aut a vojenských kolon střídá zpěv ptáků a šumění stromů.

Bezpečná oáza Baburských zahrad

Zahrady, pojmenované po svém zakladateli Muhammadu Baburovi, jako by ani do Kábulu nepatřily. V trávě pod stromy posedávají dvojice milenců a na hřišti si hrají děti. Bezstarostně se brouzdají ve vodě, která je v Kábulu tak vzácná.

Čtěte také

Jedenáctihektarové Baburské zahrady však nejsou jen obyčejným parkem, ale místem s dávnou a slavnou historií. Osvícený král je nechal vybudovat před pěti sty lety. Pro svoji potěchu, samozřejmě.

"Babur byl muž, který miloval stín stromů a šumění vody. V Kábulu založil celkem devět zahrad. Bohužel, do dnešních dnů se zachovala jen tato jediná," říká ředitel zahrady Amanullah Sahibzada.

Důsledky války

Nakonec i Baburské zahrady měly namále. Před patnácti lety během občanské války, když se na několik roků stal celý Kábul válčištěm, kde se utkávaly jednotlivé frakce a vojenští velitelé, vzaly za své i Baburské zahrady.

"Stromy pokáceli, zavlažovací systém zničili, všechny stavby srovnali se zemí. Celý rok trvalo, než jsme celou zahradu vyčistili od nevybuchlé munice, min, zbytků vojenské techniky a trosek zřícených budov," říká Amanullah.

Poslední z devíti Baburských zahrad

To už se psal rok 2001. Tálibán padl a zahrady začaly znovu ožívat. Podle starých pramenů začali domácí i zahraniční architekti kreslit projekty nových Baburských zahrad. Začali sázet nové stromy a budovat nové fontány. Zahradě vrátili podobu, jakou měla před půl tisíciletím.

Láska k zahradě až za hrob

"Všechny zahrady, které nechal Babur postavit, mají podobný rukopis. Středem prochází hlavní cesta s fontánami a vodními jezírky. Nalevo a napravo jsou potom zrcadlově osázeny stromy a keře. Každá Baburova zahrada je také postavena ve svahu. Tu naši tvoří celkem patnáct teras," vysvětluje logiku zahrady Mohammad Javid.

Čtěte také

Na nejhořejší terase stojí skromná stavba. Mramorová hrobka samotného Babura. Dobyvatele Indie, zakladatele Mughalské dynastie, která celé Indii vtiskla svou tvář. Dynastie, ze které pocházel i stavitel slavného Tadž Mahalu.

Za svého života se Babur do Kábulu už nevrátil. Své město a svoji zahradu ovšem miloval natolik, že se právě tady nechal pohřbít. Začínám se oddávat snění, když mi zazvoní telefon a vrací mne zpátky do reality.

Zatímco se procházím krásnou a poklidnou zahradou, nedaleko odtud najel sebevražedný atentátník s autem plným trhavin do vojenského konvoje. Sedm lidí zabil a pět desítek jich zranil. Ještě to nějakou chvíli potrvá, než bude celé hlavní město Afghánistánu tak poklidné jako jeho Baburské zahrady.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související