Kolébkou německého fotbalu je Berlín, jeho chůvou armáda. A pubertu prožil ve stínu nacistické propagandy

Berlín byl prvním německým městem, které pobláznila míčová hra původem z Anglie. Němci, ale nejen oni, jí pak v následujících desetiletích naprosto propadli. Že se fotbal uchytil právě v tomto městě na Sprévě, není zas tak velkým překvapením. Berlín měl totiž pro fotbal snad ty nejlepší podmínky.

„Fotbal dorazil do Berlína docela brzy, a to v 80. letech 19. století. Do Německa se dostal nejspíš prostřednictvím studentů z Anglie, kteří v Berlíně studovali na technické univerzitě,“ vysvětluje Stella DiLeová z berlínského městského muzea.

Pro německou metropoli je fotbal téma doslova niterné. Žádné jiné město v císařském Německu nemělo tak příznivé podmínky pro fotbal jako právě Berlín. Domácí klub Hertha Berlín je nejstarším v německé Bundeslize – datum založení 1892.

Hertha Berlin je nejstarším fotbalovým klubem bundesligy, byla založena už v roce 1892

Čtěte také

Fotbal jako vedlejší produkt války

„Berlín se stal kolébkou německého fotbalu, protože tady byla spousta volných prostranství. Cvičila na nich armáda, ale o víkendech byla přístupná veřejnosti. Berlíňané tam rádi piknikovali a relaxovali. A studenti z Anglie tam hráli fotbal,“ vysvětluje Stella DiLeová.

Těžko si představit, že by se fotbal mohl v Německu rozšířit bez armády. Nejen tím, že dala k dispozici hřiště.

S Herthou Berlin se v německé metropoli potkáte doslova na každém rohu

„Opravdu populárním sportem se fotbal stal až po první světové válce. Krátce před jejím vypuknutím zařadila armáda tento sport do výcviku rekrutů. Během války se tak s fotbalem seznámily miliony mladých mužů,“ vysvětluje pracovnice městského muzea.

A když se pak vrátili z války – tedy ti, kteří měli to štěstí – přinesli si s sebou pochopitelně i nového koníčka – fotbal.

Čtěte také

Demagogický potenciál fotbalu

A fotbalu byla nakloněna i Výmarská republika, která se zrodila z rozvaleného císařství.

„Ve 20. letech byla v Německu zavedena osmihodinová pracovní doba. Dělníci proto měli více času, a tak se na fotbal chodili dívat, nebo ho přímo hráli. Právě tehdy se stal fotbal masovým fenoménem,“ dodává Stella DiLeová.

Co přitahuje masy, přitahuje i demagogy a manipulátory. Nacisté si fotbal vyhlédli právě proto, že na zápasy místních týmů už chodily tisíce lidí. A když se chopili moci, měli fotbalové kluby pochopitelně v hledáčku - vytušili potenciál.

Čtěte také

„Nacisté zglajchšaltovali všechny sportovní kluby. Postupně je museli Židé opustit. Goebbels si po jednom zápasu napsal do deníku: Stadion burácí, hra k ovlivňování mas,“ cituje Stella DiLeová.

Berlín – fotbalové srdce Německa

I Hertha Berlin stála ve stínu hákového kříže, stejně jako všechny ostatní kluby. Mohla ale navazovat na svou lepší minulost a fotbal hrála dál. „Je nejúspěšnějším berlínským klubem, jehož historie je velmi úzce spjatá s dějinami města,“ připomíná moje průvodkyně.

A tak hymna Herthy Berlin i dnes jako bojový chorál rozeznívá berlínský olympijský stadion vždy, když nastupuje domácí tým. A volných prostranství je v Berlíně také stále dost. A stejně jako kdysi, i dnes se na nich čutá fotbálek. Vím to velmi dobře.

autor: Pavel Polák
Spustit audio