Konkurs na Ježíška

Dovedete si představit konkurs na Ježíška? Asi sotva. Souboje o "Miss" všeho druhu už každý z nás někdy sledoval, ale ucházet se v tvrdé konkurenci o funkci Ježíška, to je vskutku ojedinělé.

Dámy prominou, ale v tomto konkursu nejde o posuzování krásných vnad, které jsou často dílem plastických chirurgů a nikoliv přírody. Roli tu nehrají ani žádné míry a váhy – nezáleží ani na tom, jak drahé makeupy věhlasných značek uchazečky o královny krásy používají.

Naopak casting, neboli konkurs na Ježíška je určen pro dívky přirozeně hezké, nadané, s vrozenou inteligencí a výbornou znalostí angličtiny a němčiny. Musí mít hezký vztah k dětem, talent vyprávět pohádky a umět pohotově reagovat na jejich zvídavé otázky. To všechno musí umět dívky jemného chování, ve věku od šestnácti do dvaceti let, u nichž je předpoklad, že se budou líbit dětem.

Z 28 uchazeček o roli Ježíška vybrala odborná porota sympatickou devatenáctiletou Lízu, studentku divadelních věd. Jejím úkolem je teď denně od 16 do 19 hodin být na Vánočním trhu, na náměstíčku před starobylou radnicí v centru Vídně. V podvečer, od pěti do půl šesté, čte každý den pod velkým vánočním stromem básně a krátké příběhy.

Dívku, oděnou do krásných bílých šatů kimonového střihu, se zlatým lemováním a zářící hvězdou na hlavě, bych spíše nazvala Jezulátkem, ale doslovně přeloženo hraje roli Ježíška. Malí i velcí návštěvníci si s ní mohou popovídat anebo se s tímto hezkým Ježíškem vyfotografovat.

Sympatická Líza se nudit rozhodně nebude. Kromě svého poslání přímo na Christkindlmarktu, tedy Ježíšovském trhu, navštíví v době adventní domovy seniorů, mateřské školky a pacienty v nemocnici – s knížkou v ruce, úsměvem na tváři a malými dárečky pod stromeček.

Z předvánoční Vídně zdraví Marie Woodhamsová.

autor: maw
Spustit audio