Kontroloři by tu padli do mdlob! Profesionálové z české průmyslovky učí egyptské zlatníky

Při návštěvě orientálních bazarů turisté často obdivují um místních řemeslníků a jejich zaručeně kvalitní ruční práci. Platí to i o zlatnících a šperkařích. Jejich obchůdky překypují masivními šperky a ozdobami. Turistům z výloh jen přecházejí oči. Asi by je překvapilo, kdyby zjistili, že tyto tradiční mistry jemného řemesla školí profesionálové z českého Turnova.

Na středověký bazar Chán al-Chalílí určitě zavítá každý návštěvník Káhiry. Prodavači všeho možného se tu snaží světovými jazyky ulovit zákazníky. Cizinci jsou tu od egyptské revoluce vzácnými zákazníky.

V některých částech bazaru uvidíte jeden zlatnický krámek vedle druhého. Tady nakupují běžní zákazníci. Skutečný obchod se však dělá v temných průchodech, kam turisté nevkročí. Tady byste našli také Amírovu firmu.

Jen s tradicí si nevystačí věčně

Amír domlouvá cenu a pak dodává, že rodinnou zlatnickou dílnu postupně předává svému synovi. Uvědomuje si, že jen s tradicí si nevystačí věčně. Syn Rober se proto přihlásil do nové školy, kde prochází výukou učitelů z turnovské průmyslovky.

Čtěte také

Projekt české řemeslné výuky v Egyptě vede restaurátor kovů Jiří Kmošek. Spolu se 70letým Muhammadem, Amírovým pracovníkem, si prohlížíme místní provoz a český učitel vše náležitě komentuje.

„Dílna na úpravu povrchu šperků, to je jako když vezmeme zařízení, které máme u nás v dílně, a dáme ho do středověké dílny,“ glosuje Jiří Kmošek stav místní výroby. „Třeba zařízení na matování vidím poprvé v životě. Takové se používalo před 100 lety,“ diví se.

Zpravodaj Českého rozhlasu se v Káhiře zajímal o výrobu zlatých šperků

Při leštění sledujte šperk, ne televizi!

„Přístup k chemikáliím je velmi živočišný. Rukama se přímo sahá mezi chemikálie,“ podivuje se učitel. Čeští inspektoři bezpečnosti práce by tu podle něj upadli do mdlob.

„Leštička pod televizí! Při leštění by se měl spíš sledovat šperk než televizní program. To je problém,“ soudí Jiří Kmošek a Muhammad, který nás provádí, jako by jeho slovům rozuměl.

Čtěte také

Další den se vydávám za turnovským týmem přímo na výuku. Škola sídlí v řemeslnické kolonii nedaleko Koptské čtvrti na jihu Káhiry. Nově si přibrala i další obor a turnovští učitelé teď už školí i káhirské kováře.

„Letos sem jezdí studentka z Jemenu, která má svoji dílnu. Učí se tu syn zlatníka z Káhiry a kováři. Dnes si přinesli vlastní návrhy a řekli, že je chtějí zhotovit technikami, které se naučili,“ pochvaluje si vývoj projektu Jiří Kmošek.

Když se potkají čeští studenti s arabskými, budou spolu sedět v lavici a pilovat třeba prsten, leccos si řeknou. Je to jediná cesta ke zlepšení představ o arabském světě, tvrdí čeští učitelé

Jediná cesta ke zlepšení představ o arabském světě?

Zlatníky tu letos školí i turnovská studentka Jana Krejčová. „Snažíme se učit preciznost a trpělivost, která místním chybí. Ukazujeme techniky, které tu neznají. Místní jsou nadšení, rodiče nás tu mají rádi,“ hodnotí spolupráci s tím, že má Egypt ráda. „Je to samozřejmě úplně jiný svět – rušný a hlučný,“ dodává.

Podle Jiřího Kmoška se spolupráce začíná rozvíjet oboustranně. „Důležité je, že sem můžou jezdit naši studenti a k nám jejich studenti. Když se potkají čeští studenti s arabskými, budou spolu sedět v lavici a pilovat třeba prsten, leccos si řeknou. Je to jediná cesta ke zlepšení představ o arabském světě,“ zdůrazňuje vedlejší přínosy svého egyptského působení.

autor: mac
Spustit audio