Kultovní currywurst dostal k šedesátinám muzeum

Když se řekne muzeum, vybaví se asi většině z nás rozlehlé prostory plné uměleckých předmětů, ve kterých pracovníci dávají pozor na to, aby se jich pubertálních mládež nedotýkala a neklouzala se po sále. Berlín nedávno otevřel novou interaktivní expozici, která tuto definici staví na hlavu. Svých výstavních prostor se totiž dočkala známá německá uzenářská pochoutka - slavný currywurst. Ten v těchto dnech oslavil 60 let od svého vynalezení a svým společenským významem si vlastní muzeum plně zaslouží.

Na berlínském muzeu currywurstu je úžasné, že ho vnímáte skutečně všemi smysly. Je tu třeba speciální kořenářská komůrka, která vás už z dálky vábí vůní žlutého prášku. Dozvíte se něco o tajných přísadách, o legendách, které se ke currywurstu váží, no a protože jsme opravdu v interaktivním muzeu, můžete si představit, že máte vlastní stánek s rychlým občerstvením a musíte originální currywurst vyrobit.

"Vytvořili jsme úmyslně velmi interaktivní muzeum. Návštěvníci by expozici měli prozkoumávat, dotýkat se jí a očichávat. Chceme ukázat co nejvíc tváří, které currywurst nabízí. Je to totiž mnohem víc než jen svačinka. Chceme ukázat, jakou společenskou roli currywurst získal," uvádí ředitelka muzea Birgit Brelohová.

"Udělali to opravdu roztomile, jak si tady v muzeu pohráli s metodou otázek a odpovědí. Líbí se mi taky názorné pomůcky v podobě imitací starých televizorů. Vstupné 11 eur mi však připadá příliš drahé," myslí si jeden z návštěvníků.

Opečená klobása zalitá pikantní omáčkou, která je vlastně směsicí kečupu a curry, požívá v Německu kultovního statusu. Stánky nabízejícími tuhle kalorickou bombu je prošpikované celé Německo. Currywurst najdeme v literatuře, ve filmu a samozřejmě i v hudbě. Třeba německá popová jednička Herbert Grönemeyer prorazil právě se songem o tomhle uzenářském výrobku.

Na currywurstu je zajímavé, že neexistuje jeden originální recept. A taky způsoby konzumace se liší. Máme currywursty, kde je základem jemná klobása, ale taky uzenina s kousky masa. Někdo má rád currywurst se střívkem, jiný bez, někdo ho jí v celku, jiný zákazník trvá na rozřezání ve speciální řezačce. Konzervativci jedí klobásu s omáčku samotnou, ale spousta lidí trvá na příloze v podobě housky nebo hranolků.

"Já mám rád klasickou variantu, to znamená bez střívka, s pořádně hustou, ostrou omáčkou a hranolky bez ničeho," prozrazuje mi turista z Hamburku.

"Vždycky se říká, že tajemství dobrého currywurstu spočívá v omáčce. Počet receptů je obrovský. Někdo přidává do omáčky coby kouzelnou přísadu jablečné pyré a jiný dokonce coca-colu. Majitelé stánků své recepty střeží jako oko v hlavě. Kdo má skutečně dobrý recept, tak se svým stánkem prorazí," říká Birgit Brelohová.

Protože Čechy pojí s Němci mimo jiné vášeň pro uzeniny, neměli byste si maličké muzeum currywurstu během své návštěvy Berlína nechat ujít. Na této originální expozici je kromě jejího aroma sympatická i otevírací doba, od 10 do 22 hodin.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio