Kůň: kamarád, nebo jídlo? Takhle to vypadá v Polsku

Pro některé je koňské maso tabu, pro jiné je vyhledávanou lahůdkou. Pravdou je, že to konina nemá v poslední době lehké. Většina zákazníků ji vnímá spíše negativně. Neplatí to pro klienty, které zásobuje polský řezník Andrzej Stoczek. Pro jeho koňské šunky a klobásy si jezdí lidé z celého Polska.

Statný kůň vychází ze stáje ven k přistavenému autu. Rozhodně ho nečeká dostihový závod. Míří na porážku a z jeho masa vyrobí pan Andrzej Stoczek koňské delikatesy.

„Nechci nikoho přesvědčovat o tom, jak je koňské maso dobré, nebo špatné. Pokud má někdo předsudky a koninu nejí z morálních důvodů, tak jeho názor nezměním,“ říká mi majitel uzenářství.

Čtěte také

Zrovna do jeho malé firmy přišel jeden ze zákazníků. Do tašky balí produkty z koniny. „Přijel jsem si pro kabanos. Pro sebe a pro svého známého. Je moc dobrý, zdravý, máme ho fakt rádi,“ svěřuje se zákazník.

Konina je zdravá, tvrdí veterinář

„Pokud jde například o zdravotní stránku, obsahuje konina nejméně cholesterolu. Má nejlepší nutriční hodnoty,“ dodává řezník a plní střívka koňským masem.

Jeho tvrzení si ověřuji u veterináře. Je konina opravdu tak zdravá? „Je velmi dobrá. Doporučuji. Je lehká, velmi dobře stravitelná, dietní,“ říká mi doktor. „Já osobně mám nejraději koňský tatarák.“

Pan Andrzej a jeho syn Tomasz

„Koňské maso je skutečně trochu tvrdší a sušší. Pokud ho nenakrájíte na tenké plátky, tak se hůř kouše,“ říká pan Andrzej a jeho syn Tomasz přiznává, že do koňských klobás se přidává vepřové.

Majitel firmy mě vede do kuchyně, kde leží vyskládané jeho delikatesy. Klobásy, salámy i šunka. Právě tu si nakonec vybírám a ochutnávám. Maso je trochu nasládlé, nepatrně tužší, ale jinak opravdu dobré.

„Poláci jsou na vepřové zvyklí. Chuť samotné koniny je dost specifická, proto do klobás dodáváme deset procent vepřového sádla. Lépe to pak zákazníkům chutná,“ popisuje.

Je kůň kamarád, nebo jídlo?

Do rodinné firmy chodí čím dál více mladých lidí, kteří tvrdí, že je konina dobrá. Dříve koňské maso kupovali hlavně důchodci, dnes klienti mládnou. Co se ale nemění, je výrobní postup. Například v udírně se používá výhradně dřevo.

„To je naše tradice. Žádné moderní postupy nebo technologie. Není nic lepšího než topit a udit dřevem, které dodá masu chuť a barvu,“ říká mi pan Tomasz.

„Nejdůležitější je to, že my naše produkty do ničeho nebalíme. Žádné fólie, krabice nebo sáčky. Klienti si vše kupují přímo od nás,“ dodává.

Rodinná firma pan Stoczka vyrobí denně tunu lahůdek z koňského masa. Pořád však poslouchá, že konina na talíř nepatří.

„Většinou od lidí, kteří nikdy koňské maso nezkusili nebo jim to přijde nemorální. Koně berou jako ušlechtilé zvíře, které se prostě nejí. Už jsem si ale zvykl,“ říká Stoczek mladší.

autor: pev
Spustit audio