Letecký most zachránil Západní Berlín. Je to už 65 let

Před 65 lety slavili západní spojenci první velké vítězství studené války. Po 11 měsících skončila blokáda Západního Berlína sovětskou armádou. Téměř rok zásobovaly spojenecké letouny odříznuté město ze vzduchu vším, co bylo nutné k životu včetně uhlí, pohonných hmot a potravin. Díky leteckému mostu Západní Berlín nepadl do rukou Rusů a zůstal součástí demokratického světa.

Na oslavě výročí u letiště Tempelhof byli i aktéři tehdejší záchranné operace.

„Vděčnost musí zůstat, oni nás zachránili. Člověk může jen říct: Neuvěřitelné, skvělé,“ konstatuje Elke Lehmannová. Setkání s piloty, kteří pro Západoberlíňany nasazovali vlastní životy, si nemohla nechat ujít.

Čokoláda z nebe

Letecký most skončil před 65 lety. Ti, kteří se tu na vzpomínkovém aktu sešli, ale mají tehdejší dobu v živé paměti dodnes. „Letadla přistávala velmi pomalu, takže jsme mohli piloty přímo pozorovat,“ vzpomíná paní Elke.

Čtěte také

Jedním z nich byl dnes 93letý Gail Halvorsen. Jednoho dne před přistáním vyhodil z okna letounu na malém padáčku pár balíčků se sladkostmi pro děti: „Pamatuji si ty tváře dodnes, je to pozoruhodná vzpomínka, jak se dětem rozzářily oči, když uviděly čokoládu. Zejména si vybavuji takovou blonďatou modrookou holčičku.“

Památník obětem leteckého mostu je v přímém sousedství legendárního západoberlínského letiště Tempelhof

Možná je to jedna ze starších žen, které přišly někdejšímu pilotovi US Air Force osobně poděkovat. „Přilétali tak v tří- až pětiminutovém intervalu. Když jsme slyšeli zvuk motorů, věděli jsme, že jsme zásobení,“ říkají dnes.

Nad Berlínem létaly tisíce tun zásob denně

„Přiváželi sušená vajíčka, sušené mléko, brambory. Také jídlo do školních jídelen. Pamatuji mléčnou polévku s kapáním,“ vzpomíná další Berlíňan.

Čtěte také

Jedno teplé jídlo denně měli zadarmo také ti, kteří pracovali přímo na letišti jako pan Rhodemann: „Byli jsme rozděleni do skupin, každá dostala jednoho amerického četaře.“ Velká letadla přivážela devět tun nákladu. „To letadlo jsme vyložili za sedm minut, byla to honička.“

Do největšího leteckého mostu v historii byli nasazeni příslušníci leteckých sil USA, Velké Británie, Francie, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Jihoafrické unie

Z počátečních 120 tun denně se objem zboží rychle zvyšoval. 16. dubna 1949 padl rekord – 12.840 tun za jediný den.

Rozinková Dakota

S nadšením pozorovali spojeneckou záchrannou misi i obyvatelé Východního Berlína. Jako tehdy dvanáctiletý Günter Schliepdick, který bydlel v berlínské čtvrti Karlshorst.

„Dnem a nocí létalo nad naším domem jedno letadlo za druhým. Považovali jsme to za dobrý skutek. A taky jsme trochu doufali, že nějaká čokoláda spadne i k nám,“ usmívá se.

Čtěte také

„Mezi námi mladými byl postoj k leteckému mostu absolutně kladný. Nejen, že nás bavilo zblízka pozorovat ta letadla, znali jsme všechny typy, ale sympatie k Američanům u nás byla obrovská.“

Veteráni leteckého mostu s berlínským starostou Wowereitem

Mezi zásobovacími letadly byla i rozinková Dakota, která dnes zdobí vchod berlínského technického muzea.

Pamětníků ubývá

Letecký most nebyl nijak jednoduchou operací, jak vzpomíná jedna z amerických stevardek – zahynulo při něm 39 Britů, 31 Američanů a 13 Němců. Zastavit operaci se ale Sovětům nepodařilo. Stalin zjistil, že blokáda nemá smysl. V květnu nechal přístupové cesty opět otevřít.

Památný den si přijeli do Berlína připomenout ještě žijící veteráni. Podle Gaila Halvorsena letos naposled.

„Mnozí nás už bohužel opustili, ale my si je budeme připomínat každý rok. Jsme našim přátelům nekonečně vděční, že nám pomohli v jednom z těžkých bojů o přežití města,“ vyjádřil pocity především starší generace Berlíňanů starosta Wowereit.

autor: kls
Spustit audio