Levandule pomáhá ke kráse, zdraví i proti komárům. A Provence jí vzdala hold

Bez levandule by Provence jistě neměla své kouzlo. Však si tady také tuto rostlinku dokonale předcházejí – minulou neděli dokonce vystrojili na její počest velkou slavnost. A to přímo ve Valensole v horní části Provence, kde ještě v těchto dnech najdete na polích zbytky typicky fialové záplavy.

Levandule má prokazatelně pozitivní léčebné účinky. Už ve starém Římě ji přidávali do koupele, pomáhá při bolesti hlavy a snižuje krevní tlak. Ale hlavně je na ni krásný pohled.

Můžete si o fialových pohlednicích říkat co chcete. Třeba to, že větší klišé snad už ani neexistuje. A pak se před vámi jedno takové levandulové pole objeví a vy okamžitě zaparkujete a spěcháte jako desítky podobných nešťastníků mezi levandule udělat si nějakou tu fotku. Přesně to se stalo i mně. Je to jako když poprvé uvidíte moře – nemůžete z něj spustit oči.

Čtěte také

Fialový symbol Provence

Levanduli můžete přidat kamkoliv, existuje dokonce levandulová zmrzlina. Možná byste tomu nevěřili, ale levandule se skvěle uplatní nejen v kosmetickém průmyslu, ale i v kuchyni. Je také jednou ze součástí provensálského koření.

Do Valensole jsem se vypravil i proto, abych se pokusil najít odpověď na základní otázku, kde se v nás vlastně ta posedlost levandulí bere.

Kdo by odolal a neodvezl si z Provence suvenýr v podobě portrétu v záplavě levandule

„Je to móda. Za 40 let si třeba na levanduli nikdo ani nevzpomene,“ myslí si Paul, kterého jsem potkal u jednoho stánku. „Ale teď jí pomáhá i její vzácnost, v Evropě nenajdete mnoho míst s takovými lány.“

„Snad ještě v Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, ale není všude. A je to také symbol Provence,“ dodává Paul, jehož mládí mě překvapilo. Jiní v jeho věku studují, on je buď na poli nebo v malé rodinné firmě, kde rostlinku destilují.

Kdy se vydat za levandulí?

„Levanduli se začali věnovat mí prarodiče, pak mí rodiče a teď jsem rodinný podnik převzal já. Produkty z levandule vyrábíme 45 let. Už nás není tolik, je to hodně těžká práce, ale na konci vidíte výsledek,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Naše produkty samozřejmě především prodáváme, je to naše živobytí, ale nabízíme je někdy i jako dárek, protože vám pomohou, jsou dobré pro zdraví,“ dodává.

A když se s ním loučím tak mi ještě vysvětluje, že příště musím přijet dříve, teď už je prý na levanduli dost pozdě. Ideální doba je od 25. června do 10. července.

Levandulový byznys láká i mladou generaci Francouzů

Svátek levandule přilákal do Valensole tisíce lidí. Hraje tu kapela, hlavní náměstíčko a přilehlé ulice lemují stánky s nejrůznějšími levandulovými výrobky a všude jsou dlouhé provoněné fronty, protože každý už v ruce drží nějakou tašku nebo jen prostý svazek levandule, který vám tu jen tak z lásky dají.

Nikdo vám nebude vyčítat, když si na poli svazeček utrhnete. Trestné je vycpat si levandulí auto a pak ji někde na trhu prodávat.

Je libo zmrzlinu, mýdlo nebo med?

Prodírám se zástupy lidí a občas se někde zastavím. Třeba u mýdla. „Toto levandulové mýdlo se vyrábí stejnou metodou jako marseillské, je výborné na kůži i na vlasy. Velmi jemné. Základem je olivový olej a samozřejmě levandule, která mu dodává vůni,“ vysvětluje mi majitel.

Čtěte také

O kousek dál ale neodolám a u Pierra si kupuji litrovou láhev levandulového medu. Zatímco mi ho stáčí, stihne mi říci pár slov o jeho přednostech: „Vyrábím šest druhů medu. Levandulový je výborný, zejména když máte kašel, uklidňuje organizmus. Dělám ho už 15 let.“

„Levanduli pěstujeme tady ve Valensole. Musím to zaklepat. Na rozdíl od jiných míst tu nemáme potíže se včelami. Je jich možná trochu méně než dříve, ale úbytek není tak velký. Je to i tím, že je moc netrápíme pesticidy,“ zdůvodňuje Pierre.

Nejznámější způsob využití levandule je nejspíše v kosmetice

Vůní do boje s komáry

Vracím se zpět, igelitovou tašku mám plnou, když v tom slyším za sebou zvolání. Ze svého stánku na mě mává Paul, jako by mi zapomněl něco říci. Místo toho mi dává malou lahvičku levandulové esence. Asi si stačil všimnout, jak se na mně podepsali komáři.

„Vezměte si tento olej, stačí jen pár kapek, to je odradí,“ ujišťuje mě. „A pokud už jste poštípaný, tak si místo lehce potřete – přestane vás svědit.“

Takže rada na závěr pro všechny z vás, kteří se chystají do Provence. Levandulová pole sice už neuvidíte, ale pátrejte alespoň po levandulovém olejíčku. Poznáte, jak se vám bude hodit.

autor: jšm
Spustit audio