Londýn: Na vánočním charitativním běhu se britský humor potkává s britskou kuchyní

Když se řekne pudink, vybaví se většině z nás asi z prášku vytvořená hmota vanilkové nebo čokoládové příchuti. Jenže za kanálem La Manche získává slovo pudink úplně jiný význam. Ten vánoční, pravda, nemá úplně nejlepší pověst a v některých uměleckých dílech se považuje za „postrach“. Právě tuhle pochoutku měli na talíři účastníci jednoho charitativního štafetového běhu. Kamarádi a kolegové z práce odění do bláznivých kostýmů si to rozdali přímo v centru Londýna. Výsledek a zábava byly vlastně až na druhém místě. Hlavně se vybíraly peníze na boj proti rakovině.

Na velký vánoční závod s pudinkem dorazila i britská královna. Sice ne skutečná, ale její dvojnice je velmi vydařená.

Z charitativní akce se stala tradiční vánoční legrace

„Hledali jsme nějaký zábavný způsob, jak získávat peníze pro nadaci Cancer Research na boj proti rakovině. Šlo nám o to zažít nějakou legraci a neházet jen tak mince do kasičky,“ říká Howard Smith, který nechyběl ani u jednoho z předchozích 32 ročníků.

Čtěte také

„Získali jsme pro náš projekt i několik velkých firem, takže jsme do dneška díky běhání s pudinkem vybrali asi 900 tisíc liber,“ prozrazuje impozantní číslo Howard Smith.

Také tyto pudinky asi skončily na zemi

Jako největší favorit nastupovala na start opičí dráhy plné záludných nástrah šestice Jamie's Pups – Jamieho štěňátka, pojmenovaná po svém běhajícím kapitánovi West Highland White teriérovi Jamiem.

Jamieho štěňátka letos trénovala na špatné trati

Vše se právě připravuje k velkému finále vánočního závodu. Na pódiu už jsou falešní členové královské rodiny. Ke startu nastupují také další týmy – mužstvo Robina Hooda, Zvířátek zoo a tým bílo-oranžových kachen, ze kterého létá nejvíc peří.

Čtěte také

„Během posledních let jsme si na zahradě jednoho z našich členů, Petera, postavili zmenšenou verzi téhle závodní dráhy. Každou neděli se snažíme trénovat. Jen jsme nějak nepočítali s tím, že pořadatelé vymyslí novou překážku, tak jsme vlastně testovali nesprávnou trať,“ směje se Mitash z Jamieho štěňátek.

Komu upadl vánoční pudink, mohl ho zvednout a pokračovat v závodu

„V cíli musejí závodníci propíchnout jeden z balónků ostnem cesmíny, která zdobí vánoční pudink,“ říká mi Howard, podle něhož ale někteří běžci podvádějí a snaží se balónek zničit jen tak rukou.

Závod plný humoru a uvolněné nálady

Je odstartováno. Nejrychleji odstartovali „kachny“. Sbírají na talířek vánoční emblémy, překonávají první překážku a záhy ztrácejí první pudink. To ale vůbec nevadí, protože jej můžou sebrat a pokračovat v závodu.

Čtěte také

„Protože většinou závod vyhrajeme, tak pak nutíme poražené týmy, aby snědly naše spadlé pudinky. To znamená, že je často házíme na zem schválně,“ popisoval v přestávce mezi semifinále a finále Mitash.

Závodu přihlížely i královna Alžběta II. s vévodkyní Catherine (samozřejmě obě nepravé)

„Je to jednak zábava a taky vás to dostane do té správné vánoční nálady,“ mluví o svých pocitech Margaret. „Navíc se vybírají peníze na opravdu dobrou věc. My zatím dali dohromady přes 4000 liber,“ dodává.

Letos Jamieho štěňátka nedokázala zopakovat loňský triumf, ale to vůbec nevadí, protože se tu během závodu s vánočním pudinkem podařilo vybrat přes více než 21 tisíc liber.


Zvětšit polohu trhu Covent Garden, kde se charitativní vánoční běh tradičně pořádá

autor: Jiří Hošek
Spustit audio