Lucie Výborná popisuje výstup Radka Jaroše na K2. Možná to dokážu, říkal si král Himálaje

Zatímco všem ostatním sportovcům stačí doběhnout, doplavat, dojet nebo dopádlovat do cíle, horolezci to mají těžší. Musejí se z vrcholu ještě vrátit a to bývá leckdy horší než výstup. Na hoře K2 připadá na čtyři úspěšné výstupy jeden mrtvý při sestupu. Vrcholu dosáhnou jen ti nejlepší. Česká výprava uspěla. Co tomuto mimořádnému výkonu předcházelo a co po něm následovalo?

Ve společenském stanu české expedice pod horou K2 je stůl plný jídla. Radek Jaroš, Petr Mašek a Honza Trávníček se probírají polévkami, instantními kašemi a energetickými tyčinkami. Balí si jídlo, protože se chystají na vrchol.

Čtěte také

U večeře se žertuje, jeden mluví přes druhého a najednou jsou na stole kovové panáky a ve stanu voní domácí slivovice.

Radek Jaroš jde do sprchy v základním táboře pod horou K2

Honza Trávníček se neozývá. To není dobré

V základním táboře pod druhou nejvyšší horou světa už slaví Pakistánci. Jejich horolezci dorazili na vrchol jako první. V českém základním táboře jsme od rána jako na trní.

O půlnoci vyšli čeští horolezci z posledního výškového tábora a po 16 hodinách výstupu se konečně vysílačkou ozývá Radek Jaroš a v táboře mohou začít oslavy. Zatím se skanduje hlavně Radkovo jméno. A co ti ostatní?

„Potom, až zavolá Tráva,“ zní strohá odpověď. Jenže Honza Trávníček se na volání vysílačkou neozývá a to není dobré. Nehlásí se ani Petr Mašek, o kterém naštěstí víme, že je ve stanu v posledním výškovém táboře.

Minuty se vlečou. Pak nás ale vysvobodí vysílačka Radka Jaroše. Spojení není úplně dobré, ale nakonec se nám dostává potvrzení: „Byli jsme oba na vrcholu a Tráva je teď nade mnou.“

Čtěte také

Začalo sněžit a my hrajeme šachy

Jenže ještě není vyhráno, vítr nahoře zesílil, viditelnost je špatná a navíc začalo sněžit, jak jsme se dozvěděli od Radka. Plynová lampa ve stanu šumí, hrajeme šachy a minuty se opět vlečou.

O tři kilometry výš to v té tmě bez kyslíku musí být daleko horší, než si dokážeme představit.

Přechod ledovcové trhliny pod kempem Concordia

Strávili jsme další neklidnou noc. Vysvobození přišlo až ráno, kdy se mi dovolal Radek Jaroš na satelitní telefon. Teď už nezbývá než čekat, až se tři mušketýři objeví další den v základním táboře.

Batohy padají na zem a Radek Jaroš je ostatními vítán jako první český král Himálaje.

„Několikrát jsem se zamyslel nad tím, že to možná dokážu. Ale když jsem vylezl na vrchol, vůbec jsem si to neuvědomoval,“ popisuje své nejčerstvější dojmy Radek Jaroš, který jako první Čech v historii dobyl vrcholy všech 14 osmitisícovek bez kyslíkového přístroje.

autor: lvb
Spustit audio