Malá Oděsa: ruská tvář kosmopolitního New Yorku

Pro filmaře je New York nejenom atraktivní kulisou, ale často také inspirací. A nejde jenom o Woodyho Allena a jeho milovaný Manhattan. Kvůli svému jedinečnému charakteru se filmovou inspirací stala také část Brooklynu, které se říká Malá Oděsa.

New York je, jak známo, kosmopolitní město. Právě se nacházím v srdci jeho rusky mluvící komunity. Dávám si boršč v restauraci Primorski. Menu jsem dostal na požádání v angličtině, ale z televize se line jenom čistá ruština.

V azbuce jsou také takřka všechny nápisy na obchodech. Na druhé straně ulice je třeba Centralnaja Aptěka a hned vedle nabízí své služby provozovna s nápisem Zoloto, skupka i remont. Tahle část Brooklynu se sice oficiálně jmenuje Brighton Beach, ale málokdo jí řekne jinak než Malá Oděsa.

V ruské čtvrti zapustila kořeny i mafie

„Rusové přišli nejdřív jako malá skupina v 70. letech,“ vzpomíná šéfka Ruského komunitního centra, sama rodilá Američanka Leslie McMillan. Asi bych měl vysvětlit, že za Rusy označuje souhrnně obyvatele celého bývalého Sovětského svazu.

Velká část z nich byla z Ukrajiny, proto se z Brighton Beach stala Malá Oděsa a ne třeba Malý Volgograd. Když v 70. letech minulého století po Helsinské konferenci umožnil Sovětský svaz emigraci židovských věřících, odcházeli oficiálně do Izraele. Mnoho z nich však skončilo nakonec právě tady. Ne všichni přicházeli s úmyslem založit život v Novém světě jen na plodech poctivé práce.

Obyvatelé bývalého SSSR se do New Yorku stěhovali v 70. letech 20. století

„Zapustila tady kořeny ruská mafie. V 80. letech byl pověstný hlavně jistý Marat Balagula, který se vypracoval na jednoho z nejmocnějších šéfů podsvětí v celém New Yorku. Nejdřív si konkuroval a později spolupracoval i s pěticí hlavních italských mafiánských rodin ve městě,“ popisuje Leslie.

V Malé Oděse se Američanka cítí bezpečně

Byla to právě pověst Malé Oděsy jako místa, kde mafie tahá za všechny nitky, která dala v roce 1994 vzniknout stejnojmennému filmu režiséra Jamese Graye. Vypráví dramatický příběh zabijáka, který se snaží sloučit neobvyklou pracovní náplň s rodinným životem a nezbláznit se z toho.

Tak zlé, jak to vypadá ve filmu, to však dnes v Malé Oděse není, ujišťuje Leslie. „Párkrát se tady v poslední době střílelo. Čas od času se to stává,“ konstatuje s filozofickým výrazem ve tváři manažerka dobročinného komunitního centra.

Kde jsou Rusové, tam jsou kožichy

„Pravidelně také slyšíme, že zasahovala FBI proti nějakým aktivitám organizovaného zločinu. Cítím se tu však bezpečná a nikdy mne nikdo neobtěžoval, i když z práce odcházím často až večer,“ dodává Leslie McMillan.

Celkem bezpečný se cítím i já o něco později na ulici. Z nedaleké restaurace voní šašlik, ve stánku nabízejí ruské noviny a dokonce i cigarety. New York je opravdu město mnoha tváří. Málokde si to uvědomíte tak silně jako tady.


Zvětšit mapu: čtvrti Brighton Beach v New Yorku nikdo neřekne jinak než Malá Oděsa

autor: vpo
Spustit audio