Manželé Greenwoodovi chtěli utéct shonu Londýna. Odešli žít na kouzelný estonský ostrov Saaremaa

Mnoho městských lidí sní o poklidné idyle někde na venkově. Estonka Ea a její britský manžel Stephen se rozhodli nečekat na důchod a ukázali už před dvanácti lety záda hektickému Londýnu. Bydlí na samotě na estonském ostrově Saaremaa, kde se jim narodily dvě děti.

V konvici se vaří voda na kávu a Stephen Greenwood vysvětluje, co ho přilákalo z rodné Británie do téhle odlehlé končiny: „Estonské ostrovy mají dobré jméno, jsou takové mystické. Mají takové magické, starosvětské kouzlo. Chtěli jsme zkusit něco jiného – utéct shonu velkoměsta a žít na venkově, začít něco nového. A tak jsme to udělali.“

Výroba organického mýdla

Ea Greenwodová se narodila tady na ostrově. Ukazuje jejich 100 let starý dům. Je to vlastně klasická roubená stavba, prostorná, důkladně renovovaná a se všemi moderními vymoženostmi. Včetně rychlého internetu, který Greenwoodovi opravdu hodně potřebují, protože tady nejenom bydlí, ale provozují také rodinnou výrobu organického mýdla. V létě ho prodávají přímo turistům, v zimě na dálku po internetu.

Čtěte také

„Tady máme malý obchůdek, který je v létě otevřený každý den od deseti do šesti. Stejně jako kavárna na zahradě. Turisté, kteří od nás nakupují naše mýdlo, můžou někdy nakouknout i do kuchyně, kde ho vaříme. Tady v prvním patře bydlíme, v přízemí pracujeme, je to prostě ryzí domácí výroba,“ vysvětluje Ea.

Domácí vyučování

Greenwoodovi vychovávají pětiletou dceru a osmiletého syna. V létě je na jejich samotě u lesa docela živo. Přicházejí turisté, děti mezi nimi kličkují na kolech. Ale jak to mají se školkou a se školou, které jsou odsud přece jen dost daleko?

Stephan a Ea Greenwoodovi a jejich děti - rodina, která se rozhodla pro život na samotě

„Rozhodli jsme se je učit doma. Syn má za sebou první školní rok a zatím to bylo skvělé. Nejdřív jsme si udělali školu v zahradní chatce, začali jsme v září a hodně se učili venku, dokud to šlo. Pak jsme si vyhradili jeden kout tady doma, abychom prostě měli rozdělené bydlení a školu. Chceme to takhle dělat ještě tak dva roky a pak uvidíme,“ říká Ea Greenwoodová.

Větrná zvonkohra, šumění vody v zahradním jezírku, to všechno je příjemné a hezké, na první pohled idylka. Ale Greenwoodovy musí samozřejmě také něco živit. O jejich výrobě organického mýdla bude příští reportáž.

autor: vpo