Máte nožku jako Popelka, nebo spíš jako Droběna? Kouzelný střevíček na Moritzburgu padne každé

Většina Němců si nedokáže představit Vánoce bez české Popelky a jejích tří oříšků. Už 40 let se tahle pohádka odvysílá na průměrně 20 německých televizních kanálech. A za tu dobu se vůbec neokoukala, spíš naopak. Fanoušků této česko-německé pohádky přibývá.

Za střevíčkem na saský zámek Moritzburg proto jezdí tisíce lidí, jak potvrzuje kastelánka Ingrid. Pracuje tu už od roku 1978 a strávila tu dobrou polovinu života. „Je jedno, jaké je počasí. Každý se chce podívat na schody, kde Popelka ztratila střevíček. Má to své kouzlo,“ popisuje.

Podvůdek pro každou nožku

A střevíček na schodech skutečně najdete. I když se zdá, že je o trochu větší než v pohádce. „Je to takový malý zámecký podvůdek,“ uznává Ingrid. Střevíček je trochu větší proto, aby se do něj vešla noha většině dam, které sem přijdou.

Během první výstavy o Popelce se na schodech našel střevíc. Uvnitř byl nalepen papírek s telefonním číslem. „Asi to byla nějaká moderní princezna, která chtěla, aby jí její princ zatelefonoval,“ směje se Ingrid. A jak celý příběh dopadl? Snad dobře, jak už to v pohádkách bývá.

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související