Máte rádi fotbal? Tak tady byste měli alespoň jednou v životě přespat!

Fotbalové dresy, různé kuriózní předměty, blahopřejné telegramy – zkrátka cokoli, co souvisí s anglickým klubem FC Liverpool a hlavně jeho legendárním manažerem Billem Shanklym, teď najdeme hezky na jednom místě. Nejde ale o další z řady muzeí, jak si možná myslíte, nýbrž o vskutku originální hotel.

Skalní fotbaloví fanoušci na svůj milovaný sport myslí v podstatě pořád – při jídle, v práci, i v posteli před spaním. Dokonalé podmínky pro tuto „posedlost“ poskytuje zbrusu nový hotel v anglickém Liverpoolu.

Ten je zasvěcený nejslavnějšímu trenérovi v dějinách místního FC, Billu Shanklymu. Novinka láká zvědavce z celého světa a sehnat tu nocleh není vůbec snadné.

Příběh Billa Shanklyho v hotelu ožil i díky fanouškům

S ředitelem hotelu Shankly Christopherem Carlinem, mimochodem vnukem slavného manažera, vstupujeme do jednoho z pokojů. Je třeba předeslat, že každý je jiný. Liší se nejen fotbalovými fotografiemi nad postelí a vybavením, ale hlavně příběhem o Billu Shanklym, který si hosté můžou přečíst vleže na stropě.

„Přišlo nám, že snad všichni lidé, kterým záleží na FC Liverpool, znají nějaký příběh, který se dědečka týká. Oslovili jsme přes sociální sítě širokou veřejnost, aby nám své historky poslala s tím, že ty nejlepší v hotelu použijeme. Vybrali jsme jich nakonec 61. Pocházejí od rodiny, bývalých hráčů, ale samozřejmě hlavně od fanoušků," vysvětluje Chris, který mluví s nezaměnitelným liverpoolským „scouse“ přízvukem.

Skutečná rarita! Zápisník s postřehy o hráčích, které Bill Shankly chtěl přivést do FC Liverpool

Ukazuje mi desítky unikátních předmětů z dědečkovy pozůstalosti, i věci, které hotelu věnovali fanoušci. Na zdi restaurace jsou třeba zarámované nášivky z vesmírných programů Apollo – dar Billu Shanklymu od Neila Armstronga.

Reds všude, kam se podíváte

„Tady na zdi je meč cti, který za zásluhy o světový fotbal dostal útočník Kevin Keegan. Ten si vždycky myslel, že za svou kariéru vděčí dědečkovi, a tak mu ten meč věnoval. Pamatuju si, že když jsem byl malý, tak ta zbraň visela u nás doma nad schody a úplně mě fascinovala,“ popisuje Chris Carlin.

Jednu věc hotelu Shankly nelze upřít: má styl

Odkaz na „Reds“, jak se liverpoolskému FC přezdívá, najdeme v hotelu Shanky všude. V televizích hrají slavné zápasy tohoto týmu, stěny jsou pokryté soupiskami slavných mužstev, jsou tu i takové artefakty, jako psací stroj, na kterém Bill Shankly napsal svůj překvapivý rezignační dopis.

Hvězdný Jackie Charlton? Solidní hráč, stabilní výkonnost

„Na obalu jídelního lístku pro večeře máme fotku dědečka z doby, kdy hrál za skotskou reprezentaci. Dali jsme našemu šéfkuchaři veškeré informace o tom, jaká jídla a přísady měl Bill Shankly v lásce, a tak je i samotné menu tematické,“ vykládá Chris.

Ten za obzvlášť velkou raritu považuje dědečkův zápisník s postřehy o hráčích, které Bill Shankly chtěl přivést do FC Liverpool. O slavném Jackiem Charltonovi se třeba dočteme: „Solidní hráč, stabilní výkonnost“.

Hotel Shankly v centru města vzniknul investicí 20 milionů liber, přestavbou někdejší kancelářské budovy městského úřadu. Sympatické je, že navzdory luxusnímu vybavení jsou ceny velmi konkurenceschopné a jsou navíc skupinám návštěvníků podle jejich počtu a délky pobytu šité přímo na míru. Chris chce ve spolupráci s liverpoolským FC už brzy začít nabízet pobytové balíčky obsahující taky prohlídku stadionu Anfield a lístek na zápas slavných „Reds“.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio