Medveděv ví, ale nepoví

Jak udržet tajemství před novináři, speciálně v době Twitteru, Facebooku a chytrých mobilů? Leckterý politik by za spolehlivý recept jistě dal štědrou odměnu. Úspěch v tomto směru slaví ruští lídři. Celá země už měsíce spekuluje, kdo z vládního tandemu ve složení prezident Medveděv – premiér Putin bude kandidovat v příštích volbách. Odpověď nedala ani prezidentova středeční dvouhodinová tisková konference.

„Politika není show, během níž by se zásadní rozhodnutí mohla dělat před televizními kamerami,“ vysvětlil prezident Medveděv osmi stovkám novinářů sezvaným na tiskovou konferenci do inovačního centra ve Skolkovu za Moskvou.

Rázem tak uťal naděje zpravodajů a komentátorů z Moskvy, ze světa i nejzapadlejších koutů Ruska na poodhalení dosud přísně tajné volební strategie. Vůbec první podobné setkání prezidenta s médii za tři roky jeho působení v úřadu se tak nestalo přelomovou zpravodajskou událostí, jak se původně čekalo.

Zda bude kandidovat Dmitrij Medveděv, Vladimir Putin nebo dokonce oba dva, dál zůstává ve hvězdách nebo přinejmenším za zdmi Kremlu. Pár zajímavých informací však víc než dvouhodinová show přeci jen nabídla. Překvapivě však spíš ve formě otázek než odpovědí.

Dmitrij Medveděv na tiskové konferenci sršel energií a dobrou náladou

Například od redaktora listu Autorádio se napěchovaný a vydýchaný sál – a prostřednictvím televizního přenosu i ruská veřejnost – dozvěděli, že prezidentova manželka má volná dvě parkovací místa, zatímco redaktor nemá kam odstavit své auto. „Nemůžete mi jedno pronajmout?“ zněl dotaz pro hlavu státu.

Jiný žurnalista se podělil o svůj zážitek z cesty na Altaj s doprovodem prezidenta, kde prý při návštěvě místního zahradnictví zorganizované pro hlavu státu mohl konečně vidět svět očima šéfa Kremlu. A byl údajně s tím, co vidí, moc spokojený.

Novinářka listu Slovo tundry v dotazu na budoucnost chovatelů severského dobytka, který si prezident vybral ze stovek otázek poslaných e-mailem, pro změnu prozradila, že sob je jediné zvíře, které je možné využít na víc než sto procent.

Svérázná matematika v mžiku zamotala hlavu všem, kteří se snad chtěli hlásit s otázkami o stavu lidských práv nebo zbývajícím počtu let, které bude muset strávit za mřížemi podnikatel Michail Chodorkovský. Prezident, jehož tiskové oddělení ujišťovalo, že tisková konference není speciálně zrežírovanou akcí, sršel energií a vtipem.

Show pro kamery, anebo skutečná ochota zodpovědět otázky novinářů?

A co si z jeho vystoupení odnesli novináři? „Prezident mluvil úplně otevřeně. Dostal jsem i odpověď na otázku, kdo bude kandidovat. Podle mne to Dmitrij Medveděv naznačil jasně,“ pochvaloval si asi jako jeden z mála Vadim Kanajev, mladý zpravodaj listu Ruská migrace.

„Mě potěšilo, že tisková konference na rozdíl od Putinovských vystoupení nebyla zrežírovaná. Dostala jsem šanci i já a došlo také na pár dotazů na tělo,“ soudí redaktorka z dalekého ruského severu Angelina Andějevová. Skeptičtější je americká novinářka Miriam Elder.

„Po pravdě nemám tušení, proč vlastně prezident tiskovou konferenci svolával, když nic nechtěl říct. Někteří analytici si ovšem myslí, že lavírování kolem voleb je pro Kreml výhodné. Kdo ví, jestli to nebyl jen další krok, jak udržet debatu při životě a zaměstnat nás novináře nekonečnými dohady, kdo se stane příštím ruským prezidentem,“ usmívá se dopisovatelka Global Post.

Ještě dál jde s vysvětlením jeden z ruských kolegů, který v tlačenici na autobus rezignovaně krčí rameny: „Možná nám chtěl prezident jen říct, že nám vlastně vůbec co říct nemá.“

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Skolkovo&amp;aq=&amp;sll=55.687795,37.368622&amp;sspn=0.02095,0.08317&amp;g=Skolkovo&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=%C5%A0%C4%8Dolkovo,+Odintsovskiy+rayon,+Moskevsk%C3%A1+oblast,+Rusko&amp;ll=55.958426,37.677612&amp;spn=1.076284,3.35083&amp;z=8&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Skolkovo&amp;aq=&amp;sll=55.687795,37.368622&amp;sspn=0.02095,0.08317&amp;g=Skolkovo&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=%C5%A0%C4%8Dolkovo,+Odintsovskiy+rayon,+Moskevsk%C3%A1+oblast,+Rusko&amp;ll=55.958426,37.677612&amp;spn=1.076284,3.35083&amp;z=8&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Skolkovo u Moskvy, Rusko</a></small></p>
autor: lek
Spustit audio