Mí Američané mi rozumějí, raduje se Jára Cimrman na svém turné ve Spojených státech

Básník, filosof, vynálezce a génius Jára Cimrman si získává srdce a mysli amerického publika hrou Záskok. Ta vyrazila na americké východní pobřeží z Prahy s divadlem Cimrman English Theatre. A protože je to Jára Cimrman, výprava se nemohla obejít bez dobrodružství.

„Washington je dobyt!“ ohlásili přímo před Bílým domem úspěch mise členové pražského anglojazyčného Cimrmanova souboru. K dobytí Washingtonu nebylo ani nutné vykopat válečnou sekeru – divadelní tým přijel vyzbrojený cimrmanovským humorem a nadsázkou.

Americkému publiku, jak se ukázalo, tenhle styl není cizí. Statečně se popralo i s tradiční úvodní cimrmanovskou přednáškou, která diváky neznalé fenoménu fiktivního, a přesto nejslavnějšího Čecha historie může zaskočit.

Americký smysl pro český humor

Myšlenka přivézt představení za oceán vznikla po úspěšné premiéře Záskoku v angličtině v Praze před třemi lety.

The Stand In, anglická verze hry Záskok

Reakce amerického publika je podle jednoho ze členů cimrmanovského souboru Briana Caspa podobně nadšená. „Možná trochu méně chytají narážky, ale smějou se přesně tam, kde by měli, a celkově představení funguje víceméně stejně jako v Praze,“ hodnotí herec, sám původem ze Spojených států.

Návštěvnice představení Katie Bagleyová si pochvaluje absurdní humor. O tom, že je to forma srozumitelná americkému publiku, je přesvědčený i její manžel John Glenn.

Čtěte také

Einstein, Tesla, Edison a Cimrman

Každá správná mise se ale neobejde bez dobrodružství, a tak se výprava vydala po amerických stopách Járy Cimrmana.

„Spojení Járy Cimrmana s Amerikou je přes jeho současníky, jako byl Albert Einstein, Nikola Tesla nebo Thomas Alva Edison, jehož muzeum jsme navštívili,“ vysvětluje dokumentátor výpravy David Smoljak.


Do Ameriky jsme přivezli pecku z Cimrmanovy švestky, aby česká kultura zapustila kořeny i zde.

Ke svému roztrpčení tam expedice odhalila, že jméno českého velikána nefiguruje u žádného z objevů, stížnost kvůli tomu zanechala u ministerstva obchodu. O trvalý odkaz Járy Cimrmana se postarala přímo v srdci Washingtonu.

Česká pecka za velkou louží

„Do Ameriky jsme přivezli pecku z Cimrmanovy švestky, aby česká kultura zapustila kořeny i zde. Jednu jsme zasadili v New Yorku a tuhle chceme zasadit před Bílým domem, aby to příští prezidenty inspirovalo v jejich práci – trochu v duchu českého pohledu na život,“ doufá David Smoljak.

Čtěte také

Nebezpečná mise se na trávníku před jedním z nejstřeženšjších sídel světa nakonec odehrála bez pozornosti strážců pořádku. Teď nezbývá než čekat, jestli švestka v útrobách Spojených států skutečně zakoření.

autor: lek
Spustit audio