Místo, kde John Lennon složil jednu z nejslavnějších písní Beatles

V jednom z nejslavnějších hitů skupiny Beatles – Strawberry Fields Forever – zpívá John Lennon o jahodových polích. Píseň složil liverpoolský rodák v jihošpanělské Almerii, kde má dnes díky tomu i muzeum. Obyvatelé Almerie se ale diví, proč Lennon zpívá zrovna o jahodách, když tam tou dobu žádné nerostly. A co vlastně Johna Lennona do Almerie přivedli?

John Lennon si do španělské Almerie přišel v roce 1966 asi i trochu odpočinout. S Beatles právě skončili náročné turné, a jak sám řekl, byli už slavnější než Ježíš Kristus. Zároveň to však pro Beatles bylo kritické období. A John si umínil, že si pro změnu vyzkouší hereckou kariéru.

V Almerii natáčí film s názvem Jak jsem vyhrál válku. Ve městě se i s manželkou Cynthií a tříletým synem Julianem nejprve ubytují v apartmánu hned naproti pláži. John bude mít 26 let, do Almerie ho brzy přijdou navštívit Ringo a George a je třeba přichystat narozeninovou party. Manželka Cynthia se rozhodne, že se přestěhují do něčeho většího. John Lennon natáčí film ve španělské Almerii šest týdnů.

Rodina Lennonova se tedy na více než měsíc přestěhuje do rozlehlé historické haciendy Santa Isabel kousek za město. A právě zde vzniká slavná píseň Strawberry Fields Forever, která Lennona s Almerii navždy spojila.

Herecké hvězdy se do Almerie jen hrnuly

Dnes je hacienda předělaná na Muzeum filmu. Lidé ho však nazývají i Muzeum Johna Lennona. Muzikantovi je tam totiž věnováno celé jedno patro.

„Kdyby nebylo Johna Lennona, dávno by byli starou haciendu zbourali a nebylo by zde ani žádné muzeum,“ říká mi Juan. Je z Almerie a do muzea se přišel podívat poprvé. „Jako rodák jsem toto místo znal odjakživa, ale netušil jsem, že právě zde se během filmování ubytoval John Lennon a že zde vznikla i slavná píseň. Vlastně je to jen takových 10 až 15 let, co se o Lennonově pobytu zde u nás v městě začalo častěji hovořit v médiích.“

Bývalá hacienda (statek) Santa Isabel, ve které je dnes Muzeum filmu

Asi vás to překvapí, ale je třeba si uvědomit, že Almerijci jsou zvyklí na přítomnost hereckých hvězd. Už od 60. let se sem producenti a hvězdy z Hollywoodu takřka valili. Po celé provincii se od té doby natočilo více než 500 filmů, zejména žánru známého jako spaghetti western. Není tedy divu, že ani přítomnost slavného „beatlesáka“ domácích tehdy obzvlástě nebrala.

Čtěte také

V Almerii se z Lennona stal muž, kterého dnes zná celý svět

Říká se, že zahrada a okolí haciendy v Almerii připomínaly Lennonovi místo, kde si jako dítě hrával ještě doma v Liverpoolu. A přestože si chtěl od muziky odpočinout, nakonec přece jen začal komponovat. Podle odborníků je píseň o jahodových polích třetí nejslavnější v tvorbě Beatles a položila i základy psychedelického rocku.

„Jahody tady v té době Lennon žádné vidět nemohl,“ říká mi další návštěvník muzea, 55letý Emilio. „Já si pamatuji, že zde, v okolí haciendy, se vždy pěstovala hlavně réva. Také se sázely brambory, hlávkový salát a rajčata. Rostly tu olivovníky a mandlovníky. Ale jahody určitě ne,“ je přesvědčený.

Plakát Johna Lennona v ložnici

Název písně si slavný muzikant nevybral podle sladkého ovoce, ale podle názvu zařízení Armády spásy, do jehož zahrad si chodíval v Liverpoolu hrávat. Ve španělské Almerii John Lennon začal nosit i typické kulaté brýle a stal se pacifistou. Zvykl si cucat kulaté lízátka, španělský výmysl 20. století.

Na popud učitele angličtiny, Juana Carriona, který Lennona vyhledal, začali Beatles jako první dávat do desek i texty svých písní.

autor: ľzl
Spustit audio