Místo, kde se konala nejúspěšnější zimní olympiáda v historii

Zimní disciplíny v rozkvětu, sportoviště hojně využívaná veřejností, převážně dětmi, i desítky mladých sportovců, kteří jsou horkými adepty na příští olympijskou reprezentaci. Řeč teď není o jihoruském Soči. Teprve čas ukáže, jak trvalý odkaz olympiáda v subtropickém regionu zanechá. My se teď podíváme na místo, které je označované za pořadatele nejúspěšnějších zimních her v historii. O pozitivním dědictví v Salt Lake City v americkém Utahu nepochybuje téměř nikdo.

Představte si, že stojíte na počátku olympijské bobové dráhy. Právě odsud sportovci vyrážejí střemhlav k cíli – rychlostí přes 100 kilometrů v hodině. Tady v Park City, které hostilo v roce 2002 horské disciplíny, si to můžete vyzkoušet i vy. Jak pobledlým návštěvníkům olympijského parku vysvětluje Ryan Mears, brány sportovišť jsou tu otevřené každému.

Bývalý lyžař Ryan Mears patří k těm, kdo o olympiádě před 12 lety mluví jako o jednoznačném úspěchu. V Salt Lake City a hlavně tady v Park City nevržou ve větru rezavé ruiny bývalých závodišť, i dnes jsou to místa plná akce a života.

Čtěte také

„Na všech našich sportovních zařízeních je plno, trénují tu špičkoví reprezentanti, profesionálové, nadšenci, ale taky místní děti. Je to skvělé, že tu můžou být všichni pohromadě a že sportoviště fungují, zdaleka to tak není všude,“ podotýká Ryan.

Děti tu mají možnosti jako málokde jinde

Zadarmo tu každý týden sportují i osmáci z místní školy v Park City. 13letý Michael a jeho dvě spolužačky sundávají lyže a míří k autobusu, který je vyveze na bobovou dráhu. Olympijský duch v jejich případě rozhodně nespí, i když v době zdejších her byli batolaty a i dnes se sportování věnují jen tak pro zábavu.

„Bruslení je nejlepší,“ myslí si Michael. U Sahar jednoznačně bodují skoky na lyžích. Možná i proto, že právě na místních můstcích, od kterých jsme jen kousek, vyrostla Jessika Jeromeová, jedna z průkopnic ženských skoků na lyžích a účastnice letošních her v Soči, kde tato disciplína figurovala vůbec poprvé v historii.

Logo

To, že tu děti mají možnosti jako málokde jinde a hlavně o motivaci postaráno, dokazuje i letmý pohled do zákulisí Parku. Pracuje tu řada vrcholových sportovců – i olympioniků.

Olympijské hry v Salt Lake City inspirovaly zdejší mladé

Držitelka stříbrné olympijské medaile z Turína Valerie Flemingová dnes vede celý program na olympijské bobové dráze. Olympiádu v Salt Lake City označuje za unikát nejen proto, že byla jako jedna z mála finančně výdělečná, ale hlavně proto, že po sobě zanechala skutečně trvalé dědictví pro celý region.

„Na rozdíl od jiných olympijských míst se tady v Salt Lake a hlavně v Park City podařilo udržet v provozu téměř všechna sportoviště. Mohou se tu konat světové závody, trénují tu vrcholoví sportovci, ale vše slouží i běžné veřejnosti a hlavně dětem a mládeži. To považuju za největší přínos,“ soudí šampiónka v bobovém sportu Valerie Flemingová.

Čtěte také

„Já sama vím o mnoha případech, kdy místní děti sledování her inspirovalo natolik, že začaly samy sportovat. Někteří z nich teď byli v Soči, což je podle mne úplně skvělé,“ usmívá se Valerie. Ptám se jí, co pro ni – držitelku medaile – znamená olympijský duch.

„Závodění je samozřejmě o poměřování sil, o soutěživosti. Postupně jsem ale zjistila, že to není to hlavní a že jsem díky sportu získala výborné přátele, kteří mi vydrželi dodnes. Ztělesněním olympijského ducha je pro mě kamarádství, ale také respekt. Člověk si musí naučit vážit všech, i svých soupeřů,“ dodává Valerie.

autor: lek
Spustit audio