Mistrovství v Brazílii být nemělo, myslí si tamní komentátorská legenda

Braga Júnior vysílal z desítek zemí, má na kontě několik prvenství. Třeba první rozhlasový přenos z Japonska nebo první stereopřenos z tenisu v New Yorku. Jenže je to v první řadě jediný dodnes žijící komentátor, který 29. června 1958 přivodil zrychlený tep desítkám miliónů Brazilců. Přenášel totiž přímým přenosem zisk jejich vůbec prvního titulu mistrů světa ve fotbale.

Pelé dává pátý gól ve finále proti Švédsku v roce 1958. Stvrzuje tak pro Brazílii zisk titulu světových šampionů.

Za křikem proslulého reportéra Geralda de Almeidy, jehož záznam se z té doby dochoval, je možná slyšet z vedlejší kabiny hlas jeho kolegy - typické dlouhé „ó“ tehdy 25letého komentátora Bragy Júniora.

Čtěte také

Nabídka, která se neodmítá

Tenhle dnes 81letý muž dokazuje, že rozhlasák není povolání, ale diagnóza. „S mikrofonem u pusy jsem se už narodil. Měl jsem to opravdu moc rád,“ vzpomíná s láskou na svou profesi.

Takhle vypadal několik dní před prvním zápasem MS příchod ke stadionu v Natalu

„Když jsem byl malý, konferoval jsem dětské párty. Pak jsem dělal hlasatele městského rozhlasu. Tam mě slyšel majitel jednoho rádia a oslovil mě.“

Braga Júnior vystudoval na advokáta, ale zůstal u rozhlasu. A udělal dobře. Meandry osudu k němu připlula nabídka, která se neodmítá – komentovat fotbalový šampionát.

„Měl jsem být prvním členem rodiny, který letěl na evropskou půdu.“ Dodnes mu v uších zní melodie známé písně Nel blu dipinto di blu, která ho přivítala v Římě. „Zapůsobilo to na nás fantasticky!“ dodává dnes.


Mistrovství světa ve fotbale 1958
16 účastnických zemí
Poprvé se kvalifikoval Sovětský svaz
35 zápasů, 22 dní
12 pořadatelských měst
největší stadion: Ullevi (Solna, 53 500)
nejmenší stadion: Arosvallen (Västerås, 10 000)
Jediné mistrovství světa konané v Evropě, které nevyhrál evropský tým
První mistrovství světa, které vyhrál tým z jiného kontinentu
Zdroj: FIFA

Jakýpak standard FIFA, chlapče!

V Itálii doprovázel trénink a přípravná utkání reprezentace a pak zamířili do Švédska. Braga Júnior ve vzpomínkách hned srovnává tamní stadión Uddevalla s dnešními, na které klade FIFA velké požadavky.

„Jakýpak standard FIFA, chlapče! Ten stadión měl kapacitu 10 tisíc lidí. Právě tam zahájila Brazílie proti Rakousku,“ vypráví a detaily z tehdejšího šampionátu doslova sype z rukávu.

Brazílie nakonec dosáhla díky vítězství nad domácím týmem ve finále historického úspěchu. A Braga Júnior byl v tu chvíli na vrcholu své kariéry, která ovšem teprve začínala.

Celkem 36 let jezdil po světě a hlásil úspěchy brazilských sportovců. Za ty nejlepší považuje Pelého, Ayrtona Sennu a ještě fotbalistu Garrinchu.

Fotbal miluji, ale mistrovství tu nechci

Uspěchané prostředí rádia a města Sao Paulo ale dnes vyměnil za klidný bungalov poblíž Natalu na severovýchodě Brazílie. Ostatní senioři by mu mohli závidět – to, jak je čilý a jak neztrácí zájem.


Mistrovství světa ve fotbale 2014
32 účastnických zemí
Poprvé se kvalifikovala Bosna a Hercegovina
64 zápasů, 32 dní
12 pořadatelských měst
největší stadion: Maracanã (Rio de Janeiro, 74 689)
nejmenší stadion: Arena da Baixada (Curitiba, 38 533)
Sudí poprvé používají sprej na vyznačení míst pro kopy a zdi
Poprvé pomáhají rozhodčím kamery hlídat vstřelený gól
Zdroj: FIFA

Na zápasy letošního mistrovství se bude dívat. Sice doma, ale jak si tak povídáme, je jasné, že má stále obrovský přehled a zájem.

Na některé stadióny, do měst, kde nemají ani státní ligu, by ale asi nejel. „Není tu pořádné zdravotnictví, nemocnice, školy, kanalizace. Nic!“ říká rozhořčeně. „A my tady utrácíme takové obrovské peníze? Za co?“

Komentátorská legenda tak poukazuje na problémy, na něž upozorňují čím dál častěji i demonstranti. Politici výdaje na šampionát hájí. O to víc nutí k zamyšlení, když člověk, který zasvětil svůj život sportu a miluje ho, říká, že mistrovství v Brazílii být nemělo.

V takovýchto podmínkách se hraje fotbal v chudinské čtvrti Jacarezinho v Riu de Janeiro.

Brazílie. V takovýchto podmínkách se hraje fotbal v chudinské čtvrti Jacarezinho v Riu de Janeiro
autor: dkk
Spustit audio