Mladý slovenský houslista zazářil v písni s Avril Lavigne. „Je to splněný americký sen,“ říká

Příběh mladého slovenského houslisty Filipa Jančíka je jako reklama na americký sen. Asi každý herec nebo muzikant sní o tom, jak odstartuje v Americe velkou kariéru. Většina skončí v zapomnění. Talentovaný houslista, který žije s maminkou ve Vídni, ale dokázal, že štěstí opravdu přeje připraveným.

22letý houslista Filip Jančík odjel na pár týdnů do Ameriky a společně s kamarádem natočil videoklip ke coververzi známé písně skupiny Maroon5. Na konci pobytu se vydal v Los Angeles do ulic. Housle nosí pořád při sobě, a tak se přidal k jedné pouliční kapele. Po pár minutách hraní ho oslovila neznámá žena.

„Neřekla mi, odkud je, jak se jmenuje. Jen mě požádala o kontakt a slíbila, že se někdy třeba ozve. Vyzvídal jsem, co je zač, ale nechtěla mi to říct,“ vzpomíná talentovaný umělec.

Filip si pak každou půlhodinu kontroloval e-mailovou poštu, jestli mu už dotyčná náhodou nepíše. Netrvalo to dlouho a našel ve schránce zprávu, která mu změnila život.

„Přišel mi e-mail, že mi nabízí spolupráci s Avril Lavigne. Nechtěl jsem tomu věřit. Bylo to obrovské štěstí a skutečně naplnění rčení o americkém snu. Nevěřil jsem, že to v životě opravdu tak funguje. Že si budu hrát jen tak na ulici, osloví mě manažer a nabídne mi spolupráci se světovou hvězdou.“


Nechtěl jsem tomu věřit. Bylo to obrovské štěstí a skutečně naplnění rčení o americkém snu. Nevěřil jsem, že to v životě opravdu tak funguje...

Tvrdá daň za spolupráci s hvězdou

Filip Jančík pak nahrál housle do písně Fly, která se stala hymnou pro letošní Světové letní hry speciálních olympiád v Los Angeles. Jenomže dlouho se s tím, že spolupracuje se světoznámou zpěvačkou, nemohl nikomu pochlubit.

Začal si zvykat na tvrdá pravidla amerického showbyznysu. Podepsal totiž velmi přísnou smlouvu. „Ve smlouvě bylo napsané úplně všechno. Že si píseň například nemůžu nahrávat na mobilní telefony. Dokonce byly uvedené konkrétní značky telefonů, operační programy. Nemohl jsem to ani říct svým nejbližším. Nikomu. Čekal jsem, až mi to povolí.“

Poslechněte si píseň Fly, v níž zní i housle Filipa Jančíka...

Avril Lavigne změnila mladému muži život

Závazek mlčenlivosti Filip Jančík opravdu dodržel. Nic neprozradil ani vlastní mamince Daniele. „Volal hned z Ameriky, že dostal skvělou nabídku, ale držel nás v napětí. Zachoval se korektně a opravdu nic neřekl. Zkoušeli jsme to, ale mlčel.“

Daniela Jančíková provozuje v centru Vídně restauraci a syn Filip jí občas pomáhá za barem nebo v kuchyni. Ale teď už společných chvil bude méně a méně. A to proto, že spolupráce s Avril Lavigne doslova změnila mladému houslistovi život.

Bude hvězda mladého umělce i nadále stoupat? Jeho maminka věří, že ano

Najednou je o něj obrovský zájem. Zvou ho na koncerty, do televizí. On sám má k tomu ale velmi střízlivý přístup.

„Stačilo, aby se o mě Avril Lavigne zmínila jako o senzaci a najednou mě všichni berou jako senzaci. Přitom já mám pořád ten stejný talent, jaký jsem měl před odjezdem do Ameriky a jaký mám měsíc po návratu. Je ale zábavné to sledovat.“

Filipova hvězda bude stoupat, věří maminka

Filip Jančík je opravdu talentovaný muzikant. Skládá hudbu k reklamám, aranžuje vlastní i cizí skladby. A když ho požádám, aby mi zahrál na piano v restauraci, není to pro něj problém.

„Díky tomu, že staví na pevných základech, půjde nahoru. Nepřála bych si, aby vyletěl rychle a pak brzy spadl, jak se to občas stává. Ale protože na svojí kariéře dlouhodobě pracuje, tak to v jeho případě nehrozí. Půjde dál a bude šťastný,“ věří jeho maminka Daniela.

autor: pev
Spustit audio