Dejte hlas hlášce >> Dejte hlas hlášce >>

Mobilní aplikaci, která umožňuje darovat jídlo, už používá 20 tisíc Londýňanů. Zamíří i do Česka?

Mobilní aplikace umožňuje sdílet jídlo. Zatím ji používá 20 tisíc Londýňanů - Foto: Ed Yourdon, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Mobilní aplikace umožňuje sdílet jídlo. Zatím ji používá 20 tisíc LondýňanůFoto: Ed Yourdon, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Proti plýtvání jídlem se dá bojovat nejrůznějším způsobem. V Británii se rychle šíří obliba mobilní aplikace Olio, na které můžete nepotřebné jídlo nabídnout, ale pochopitelně taky získat. Většinou zdarma, nebo za více méně symbolickou cenu.

Kozí mléko, bio ovoce a zelenina za poloviční cenu. Čerstvé bylinky i mleté hovězí. To všechno nabízejí lidé k okamžitému odběru v okruhu pouhého půl kilometru od severolondýnského bytu Tessy Cookové. V jejím chytrém telefonu si aplikaci Olio obdivně prohlížím. 

 

Britům, tedy zatím hlavně Londýňanům, nabízí řešení proti plýtvání jídlem chytrá mobilní aplikace s názvem Olio Aplikace.

Vložit na svůj web

„Je na uživateli, aby si určil, jestli za jídlo, které nabízí, bude něco chtít. Většina položek je ale zdarma. Tady třeba někdo nabízí kilo ovoce za 2 libry místo původních čtyř. To je nějaký drobný krámek tady v okolí.“  

Čtěte také: Úsporná balení v obchodech nebo chytrá mobilní aplikace. Britský recept na záchranu jídla

„Máme podmínku, aby malé, nezávislé obchůdky, které se do Olia zapojí, nabízely aspoň 50procentní slevu. Vždyť je to vlastně přebytečné jídlo. Třeba pekařství by na konci dne zbylé výrobky vyhodila. My jim dáváme šanci, aby pečivo rozdala místním,“ popisuje Tessa sympatickou filozofii projektu. 

Tessa Cooková, jedna z autorek šikovné aplikace proti plýtvání jídlem s názvem OLIO - Foto: Jiří Hošek

Tessa Cooková, jedna z autorek šikovné aplikace proti plýtvání jídlem s názvem OLIOFoto: Jiří Hošek

Připojilo se k němuž už přes 20 tisíc lidí a jejich počet dál prudce stoupá. Aplikace se zatím týkala jen Londýňanů, ale právě teď se díky dobrovolným ambasadorům rozšiřuje i na zbytek Spojeného království. 

O aplikaci je zájem i v zahraničí 

Tessu hodně baví řekněme „lidský“ rozměr Olia. 

„Máme jabloň, na které byla taková úroda, že jsme všechno ovoce nemohli sníst. Tak jsem jablka nabídla na Oliu a během 5 minut se ozvala jedna paní, že si je vezme. Ukázalo se, že je to Kanaďanka, která bydlí hned naproti. Přeběhla v hustém dešti ke mně domů a krásně jsme si půl hodiny povídaly. Žije v té ulici bůhvíjak dlouho, ale nikdy jsme se navzájem ani nepředstavily. Díky aplikaci jsme si teď vytvořily hezký vztah,“ vypráví. 

Jídlo si drtivá většina lidí fyzicky vyzvedne u někoho doma. Je ale možné potraviny nechat v takzvaném „dropboxu“ v jednom ze zmiňovaných drobných krámků. 

Britové mají k bezplatné registraci na Oliu různé pohnutky: ekonomické, ekologické nebo sociální. Podle Tessy Cookové je společný jmenovatel zřejmý – lidé prostě neradi plýtvají jídlem. 

„Teď se soustředíme na šíření Olia po Británii. Postupujeme doslova od města k městu. V letošním a hlavně příštím roce ale vážně uvažujeme o expanzi do ciziny. Ozvali se nám lidé v podstatě z celého světa, že se jim náš model líbí a že by ho rádi přenesli do své vlasti. Dokonce nás kontaktovaly i vlády zemí! Nejde nám o komerční úspěch. Chceme vytvořit platformu, která by pomohla zabránit vyhazování kvalitních potravin.“ 

I Británie má stále ještě rezervy 

Británie dokázala za 5 let zredukovat plýtvání jídlem o impozantních 21 procent. Pořád má ale velké rezervy, třeba co se týče chování v restauracích. Jinde běžné krabičky na jídlo, které host nedojedl, na ostrovech zdaleka tak rozšířené nejsou. Navíc se jim pořád nepříliš lichotivě říká „doggy bag“, sáček pro psa.

Olio není samozřejmě jediným projektem, který proti plýtvání jídlem v Británii bojuje. Hlavní zastřešující organizace, která se snaží zvyšovat povědomí o tomto problému, má zkratku WRAP. I ona už kolem sebe dokázala vypěstovat početné společenství, říká její ředitel Richard Swanell.  

„Použili jsme webovou stránku kampaně Love Food, Hate Waste a vybudovali kolem ní celou komunitu lidí. Britové si tam vyměňují informace a tipy, jak lépe zabránit plýtvání jídlem. Hodně oblíbené jsou recepty, jak naložit s krocanem, který vždycky zbyde po Vánocích, nebo jak nejlépe využít dýni poté, co padne za oběť ozdobám na Halloween.“ 

Nejsem plýtvák - Foto: Vladimír Staněk

Autor:  Jiří Hošek  (jih)
Pořad: Zápisník zahraničních zpravodajů  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: neděle 09:05  |  Délka pořadu: 50 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace