Možná se tu skrýval Hermann Göring. Dnes to na hrad Mautendorf táhne turisty

Bohatí velmoži, rolníci lopotící se na poli, loupeživí lapkové, stateční rytíři a sličné dámy. Do života ve středověku se dá nahlédnout nejen v učebnicích dějepisu a historických románech. Na hradě Mautendorf ve spolkové zemi Salcbursko v Rakousku si můžete vyzkoušet, jak těžké bylo brnění, nebo jak by vám slušel panský oděv.

Přes hrad vedla ve středověku důležitá obchodní cesta – z Benátek do Salzburgu a dál na sever. Na hradu si mohli kupci odpočinout a zastavit se tu před náročným výstupem do Tauernského průsmyku. Museli tu ovšem také zaplatit poplatek, tedy mýto. Odtud se vzal název hradu a celé obce Mautendorf.

Dnes tu můžete vidět, jak to na středověkém hradě chodilo. A audioprůvodce vám to dokonce řekne česky. Samotná expozice není statická a bavit se tu budou i děti, které můžou vidět, s čím se ve středověku bojovalo. Můžete si dokonce vyzkoušet a potěžkat meč, se kterým se kdysi bojovalo. A je skutečně těžký.

V létě sem jezdí hodně českých turistů

Ve zbrojnici si pak můžete vyzkoušet, jaké by bylo mít na sobě brnění. Návštěvník tu vystoupí na schůdek a kryt si nasadí. Kdo chce, může si dokonce nasadit helmu. Přes průhled v helmě toho tehdy asi příliš neviděli.

Čtěte také

Kastelánka Ingeborg Stolzová potvrzuje, že v zimě sice mnoho českých turistů do hradu nezavítá, ale v létě jich bývá hodně. Když jsou dny delší, bývá na hradě i večerní program, třeba představení s ohněm nebo živé scény ze středověkého života. Pro děti je každou neděli připravený program se soutěžemi. Na začátku července pak v Mautendorfu pořádají středověký festival v kostýmech.

Skrýval se tu Hermann Göring?

Mautendorf zanechal svou stopu i mnohem mladší historii. Šest let hrad vlastnil nacistický válečný zločinec Hermann Göring. Zdědil ho po svém kmotrovi, ke kterému v dětství jezdil na prázdniny. Hrad vlastnil, ale během války se nikdy nedostal k tomu, aby si nechal majetek zapsal do katastru a pak už sem ani nejezdil.

Takhle vypadala středověká móda

Mezi lidmi se říká, že se tu na konci války pokoušel Herman Göring skrývat. Podle Ingeborg Stolzové ale pro toto tvrzení nejsou žádné historické důkazy.

autor: pan
Spustit audio