Mrakodrap, nebo snad extravagantní umění? Němci stavějí u Berlína nový lodní výtah

Kolem Berlína je spousta jezer a řek. Mezi nimi je zase spousta kanálů. A mezi kanály jsou výškové rozdíly, což vysvětluje skutečnost, proč je okolo německé metropole tolik zdymadel. U obce Dolní Finow je navíc také jeden lodní výtah, který už více než 80 let pomáhá lodím překonávat 36metrový výškový rozdíl v ohromné vaně. Tento stavební unikát už ale rezaví a dosluhuje. Proto se hned vedle něj staví nový.

Zdálky to vypadá jako extravagantní výškový dům, ale rozhodně by mě nenapadlo, že jde o výtah pro říční lodě. Ale to už stojím vedle Petera Hutha, vedoucího tohoto projektu, který pracuje pro německou správu říčních cest.

Peter Huth se o projekt stará od roku 2009, tedy téměř od samého začátku. Společně procházíme okolo říčního přivaděče, po kterém k této stavbě budou plout velké říční lodě. Máme před sebou 13 pater, 286 schodů. Časem by tu měl být také výtah, ale do té doby musíme jít po svých.

Vystoupali jsme na plošinu, ze které je vidět ohromná vodní nádrž, do níž se vejde nákladní loď s maximálním ponorem dva metry. Ohromná vana se bude pohybovat nahoru a dolů, jak bude potřeba.

Čtěte také

Lodě budou překonávat převýšení 36 metrů

Je čas se vydat ještě o trochu výš, totiž až na střechu. Na západ odtud teče řeka Havola. Od ní vede vodní přivaděč, který končí tady, v Dolním Finow. Na východní straně je přivaděč k Odře. Mezi oběma je převýšení 36 metrů, které lodě musejí překonat. A aby je překonaly, musí jim člověk trochu pomoct.

Zdálky to vypadá jako extravagantní výškový dům

„Je to jedinečná stavba. V Evropě existují jen dva podobné výtahy, které ještě fungují,“ připomíná Peter Huth. Jeden z nich je v Německu, druhý pak v Belgii.

Podle odhadů tu budou dělníci pracovat ještě další tři roky a pak už může připlout první loď.

Čtěte také

Poznali byste, že tu jednou bude stát lodní výtah?
autor: Pavel Polák
Spustit audio