Muž, který porazil oceán. 68letý Polák dokázal přepádlovat Atlantik na kajaku

Je mu 68 let a dvakrát přepádloval Atlantik na kajaku. Polský důchodce Alexander Doba se stal oficiálním cestovatelem roku National Geographic a doma v Polsku nefalšovanou celebritou.

Dívám se na jeden z mnoha záznamů videodeníku transatlantické plavby. Na záběrech kamery umístěné na přídi kajaku je vidět horní polovina drobné, ale šlachovité postavy, obličej zarostlý mohutným plnovousem a nepoddajná šedivá kštice vlající ve větru. To vše na pozadí šedomodrých vln nekonečného Atlantiku.

Alexander Doba, zkráceně Olek, sklízí ovace na besedách nejenom v Polsku. Bývalý řadový zaměstnanec Chemických závodů v Policích, dnes důchodce, přitom začal s kajakováním docela pozdě, až v roce 1980.

Z Drávy až do Norska

„Bylo mi 34 let a bylo to na mé milované říčce Drávě. Tam začala moje kajakářská vášeň. Nejdřív na řekách, protože na Balt se za komunismu na kajaku nesmělo,“ vzpomíná.

Čtěte také

„Ale hned jak se uvolnila pravidla, vyrazil jsem na Balt. Jako první jsem na kajaku obeplul celé polské pobřeží, od Svinoústí u Německa až k hranici s Ruskem.“

Následovala plavba okolo celého Baltického moře za 80 dnů. A po několika letech usilovné přípravy dal pan Olek jasně najevo, že patří do světové třídy vytrvalostních kajakářů.

„Doplul jsem kajakem z Polic až do Narviku v Norsku. Trvalo to 101 dnů a urazil jsem 5369 kilometrů. Nádherná výprava, ty norské fjordy jako by mi zobaly z ruky, ta krajina… pěkné.“

Pan Olek si nechal zkonstruovat speciální sedmimetrový nepřevratitelný a nepotopitelný kajak Olo

Souboj muže a oceánu

Atlantik byl tvrdší oříšek. Pan Olek se ho pokusil překonat na kajaku nejdřív neúspěšně v roce 2004, ale nebyl dostatečně připravený. Po téhle lekci sehnal sponzory a nechal si zkonstruovat speciální sedmimetrový nepřevratitelný a nepotopitelný kajak Olo.

A s ním Atlantik překonal sólo už dvakrát: poprvé z Afriky do Jižní Ameriky na přelomu let 2010 a 2011. Podruhé se vypravil z Lisabonu směrem na západ na podzim 2013 a na Floridu dorazil loni v dubnu.

„Zažil jsem osm bouří, nesmírně silný vítr a vlny až devět metrů. To byly těžké chvíle,“ popisuje pan Olek to nejhorší, čím musel projít. Druhou nejtěžší zkouškou byl Golfský proud. U Bermud ho začal unášet na sever a pak zpátky na východ.

„Překonání Golfského proudu v takových podmínkách přirovnávám k jízdě na divokém mustangu. Bylo to těžké, ale velká zábava. Úžasné,“ neskrývá.


Byl jsem nabitý pozitivní energií, jen máloco mě mohlo rozhodit. Cítil jsem se bezpečně.

Strach a pochybnosti jsem si nepřipouštěl

Tajemství úspěchu přitom podle něj nespočívá v síle svalů, jako spíš v odhodlání a vytrvalosti duše.

„Byl jsem tak nabitý pozitivní energií, tak dobře připravený, že mě jen máloco mohlo rozhodit. Ani jednou jsem si nepřipustil pochybnosti, strach, že se mi může něco zlého stát. Cítil jsem se bezpečně,“ vysvětluje Alexander Doba, 68letý penzista s rozesmátýma šedýma očima, který se stal inspirací pro cestovatele na celém světě.

Během své druhé cesty přes Atlantik bojoval Alexander Doba s Golfským proudem. Ten ho u Bermud začal unášet na sever a pak zpátky na východ
autor: vpo
Spustit audio