Na jeden z největších útěků 2. světové války pamatují filmaři i historici

Říká se, že to byl největší útěk vězňů během války. Odehrál se před 68 lety v noci ze 24. na 25. března. Američané o něm natočili dnes už legendární film Velký útěk. Spojenečtí letci, které Němci zajali a umístili do tábora v Žagani, kopali tunel Harry téměř rok. Pod domem, ve kterém přežívali dlouhé zajetí.

Autem se blížíme k místu, kde kdysi stával zajatecký tábor Stalag Luft III určený pro spojenecké letce. Právě tady se odehrál legendární útěk osmdesáti vězňů.

„Tady stál dům číslo 104. Právě tady byl vchod do 110 metrů dlouhého tunelu Harry. Nacházel se v jednom z pokojů. Místo nám potvrdili bývalí zajatci,“ říká ředitel muzea Marek Lazarz a ukazuje na zem.

„Toto je obrys tunelu, právě tudy vedl. Tady máme východ. Přesné místo bylo vybráno na základě vzpomínek veteránů. Ti nám ukázali, kde se nacházelo vyústění tunelu Harry,“ dodává pan Marek.

Pouze jeden ze tří tunelů posloužil svému účelu

Zajatci začali v roce 1943 kopat celkem tři tunely s krycími jmény Tom, Dick a Harry. Toma Němci odhalili. Dick končil v místech, kde se začal budovat nový tábor, takže byl nepoužitelný. Jedinou nadějí pro útěk tak zůstal Harry.

„Je pro nás stále hádankou, jestli neexistovaly ještě jiné tunely. Mluví se o tom, že po útěku vykopali vězni čtvrtý tunel. Ale jestli ho někdy použili, to dodnes nevíme,“ přibližuje ředitel muzea.

Lesem zní zvuk hledačky. To Miroslaw Walczach prohledává detektorem kovů písek centimetr po centimetru. Dodnes se totiž dají v místech bývalého tábora najít předměty po zajatcích.

Tady stával zajatecký tábor Stalag Luft III

„Je toho opravdu hodně, především jde o drobnosti typu knoflíky z uniforem zajatců nebo nejrůznější části z výstroje. Většinu věcí vystavujeme v expozici muzea. Občas se stane, že někdo z příbuzných zajatců pozná předmět, který patřil konkrétní osobě,“ dozvídám se.

Útěk byl naplánován do posledního detailu

Z borového lesa, kde za války stály desítky dřevěných baráků pro zajatce, míříme do nedalekého muzea. Tady se Marek Lazarz rozpovídá o velkém útěku.

„Asi nejvíc mě fascinuje odvaha těch lidí. Představte si velmi úzký a těsný tunel, který je devět metrů pod zemí a každou chvíli se může kvůli podloží z písku zavalit,“ připomíná.

Zajatci kopali tunel Harry necelý rok. Němci na to nepřišli. „Svědčí to o tom, jak byla celá akce perfektně zorganizována. Bylo do ní zapojeno na 600 lidí. Někteří kopali, jiní rozsypávali písek po táboře, další falšovali dokumenty, šili civilní oblečení. Vše se podařilo utajit,“ upozorňuje ředitel muzea.

Dobrodružství letců inspirovalo také americké filmaře, kteří v roce 1963 natočili snímek Velký útěk. V hlavní roli se objevil Steve McQueen.

Pamětní deska připomíná i tři Čechoslováky, kteří se útěku zúčastnili

Mezi uprchlými vězni byli i Čechoslováci

„Přesto, že jde o hraný film, tak je v něm hodně pravdy. Velmi přesně, až na pár výjimek, popisuje přípravy na útěk tunelem. Filmaři si jako poradce najali kanadského veterána, který tunel Harry sám kopal,“ vysvětluje Marek Lazarz.

K útěku bylo vylosováno 200 osob. Utéct stihlo jen 80 z nich. Byli mezi nimi i tři Čechoslováci: Ivo Tonder, Bedřich Dvořák a Arnošt Valenta.

„Valenta hrál v přípravě útěku důležitou roli. Můžeme říct, že byl jedním z hlavních organizátorů. I proto si ho Němci po dopadení vytipovali a zastřelili,“ myslí si ředitel muzea.

Tonder a Dvořák byli sice také chyceni, ale měli větší štěstí. „Přežili a vrátili se do tábora. Hodně zajatců Němci pochytali poměrně blízko Žaganě. Padesát letců na příkaz Hitlera popravili. Pouze třem vězňům se útěk podařil a dostali se zpět do Británie,“ doplňuje smutnou statistiku Marek Lazarz.

Kopat stometrový tunel v devítimetrové hloubce by asi ani v dnešních podmínkách nebylo rutinní operací. Natož v zajateckém táboře před 68 lety, kdy jediným nástrojem prchajících vězňů byla plechovka. Nejen o neuvěřitelné nápaditosti a organizovanosti vězněných spojeneckých pilotů mluvil moderátor Vladimír Kroc s vojenských historikem Jiřím Rajlichem.


Zvětšit mapu: v polské Žagani se za války nacházel zajatecký tábor Stalag Luft III

autor: pev
Spustit audio