Na Korfu není olivový olej levný. Raději si ho nechávají pro sebe, než aby ho prodali pod cenou

Říká se mu například tekuté zlato a neodmyslitelně patří ke středomořské kuchyni. Olivový olej se ale přidává i do kosmetiky a využívá se třeba i ve farmacii. Co předchází jeho výrobě a jak poznat ten kvalitní? To na Korfu zjišťovala naše spolupracovnice v Řecku Pavla Smetanová.

„Pojď si to zkusit. Za jak dlouho končíme, mami?“, ptá se biofarmářka Kalliopi Gianouka a podává mi hrabičky a kyblík, abych se mohla přidat k práci.

Tři ženy stojící na žebřících a česající olivy se mezi sebou živě baví. Přidávám se k nim, tuhle práci dělám poprvé, a tak se zajímám, jaký bude letos olej.

„Zatím je opravdu dobrý, neměli jsme tolik vlhkosti, ta totiž ovlivňuje kvalitu oliv. Tento rok máme štěstí, měli jsme dost deště na jaře a zbytek roku bylo opravdu krásně. Hodně sluníčka, které pomáhá olivám dozrát,“ říká.

Ze 100 kg oliv 10 litrů oleje

Než jsem se na Korfu přistěhovala, myslela jsem si, že zelené a černé olivy jsou rozdílné druhy. Až na místě jsem zjistila, že zelené olivy jsou jen nezralé černé.

„My sbíráme olivy, když jsou ještě dost zelené,“ vysvětluje mi Kalliopi. „Kvalita oleje je lepší a chuť je výraznější, nahořklá, lehce pikantní. A taky čím dříve olivy sklidíme, tím větší máme šanci, že nám stromy nenapadne dakos, to je škůdce, který je úplně zničí,“ dodává.

Čtěte také

Po půl hodině mě začne bolet pravá ruka, tak se snažím chvíli česat levou. Netuším, kolik litrů oleje může vzniknout z právě otrhaných plodů.

„Pokud olivy nejsou zralé, nemají tolik oleje. My lisujeme tak 10 litrů oleje ze 100 kg oliv," otírá si farmářka čelo. „U polozralých je to asi 14 litrů a u zralých můžeš získat třeba 20 litrů oleje,“ říká. Dívám se na obrovský obsypaný strom a Kalliopi upřesňuje: „Tenhle strom je dobrý, z toho může být kolem 80 litrů oleje.“

Olej za tři eura nemá kvalitu

Opravdu kvalitní olivový olej není levnou záležitostí. Zajímá mě, jaká je asi nákladová cena litru Kalliopina oleje.

Olivy

„Cena, když počítáš nejlevnější práci asi 30 eur denně a lisování je asi 5 až 6 eur za litr, ale v tom nejsou započítané všecky výdaje a práce během roku. Takže když na tom chceš alespoň něco vydělat, musíš prodávat alespoň za dvanáct,“ zamýšlí se Kalliopi a vypočítává, že zaplatí 26 % na dani z příjmu a co ji stojí pojištění a další výdaje.

Ptám se, jak je možné, že se v supermarketech někdy sežene olivový olej třeba za tři eura. „Když máš velikánskou plantáž, máš na to stroje a traktory shazují olivy ze stromů, tak to sníží cenu práce. Ta je strašně vysoká, takhle to může být levnější. Ale je jasné, že i tenhle olej nemůže mít vysokou kvalitu…“, upozorňuje.

Kvalitní olej? Musíte znát lidi

„Nedávno se v Itálii přišlo na podvody s olejem, který vydával výrobce za extra panenský, ale nakonec se zjistilo, že je to směs podřadných a lampových olejů,“ rozčiluje se Kalliopi a dodává, že spotřebitel nemá moc velkou šanci podvody poznat.

Čtěte také

„Nejlepší vizitkou je osobní doporučení. Já osobně znám lidi, kteří opravdu dělají organický olej. Pokud je člověk sám nezná, měl by se ptát na co nejvíce údajů,“ podotýká.

Což lze na Korfu mezi vesničany, ale těžko v českém supermarketu. A tak nezbývá, než číst etikety, hledat na internetu, ochutnávat a poznávat, nebo si v Řecku najít toho svého výrobce, kterého někdo věrohodný doporučí.

„Jsem si vědomá, že na Korfu se prodává olej za dost vysokou cenu. Ale pro mnohé je lepší si olej nechat pro sebe a pro své známé, než ho prodávat pod cenou,“ vypráví odevzdaně Kalliopi, ale pak se jí rozzáří oči: „Ale když děláš to, čemu věříš, děláš to ráda. A my tuhle práci milujeme.“

autor: Pavla Smetanová
Spustit audio

Související