Na oběd s „nepřítelem“. V americkém bistru servírují jídla zemí, se kterými mají USA konflikt

O tom, že jídlo má zázračnou moc, není pochyb. Rozhodli se to otestovat v americkém Pittsburghu, kde vytáhli do boje proti stereotypům pomocí jídla. Založili tam restauraci, která nabízí netradiční menu a servíruje pokrmy výhradně ze zemí, se kterými jsou Spojené státy v konfliktu.

Zima v Pittsburghu je pořádně tuhá, ale před bistrem Conflict Kitchen (Konfliktní kuchyně) přesto čeká fronta lidí. Malý podnik servíruje pokrmy přímo v parku, pod širým nebem. A právě nabízí palestinskou kuchyni.

Restaurace, která je momentálně stylově převlečená do designu skládajícího se z arabských ornamentů, už během čtyř let svého fungování představila svým strávníkům pokrmy z mnoha míst, které ze zpráv znají v trochu jiných souvislostech, například z Afghánistánu, Íránu, Severní Koreje, Venezuely i Kuby.

„Chodím sem, kdykoliv se mi naskytne šance. Líbí se mi koncept, na kterém je celý podnik postavený. A také tu skvěle vaří,“ říká mi ve frontě 22letá studentka dramatu Abby. Nápad rozšiřovat lidem obzory prostřednictvím jídla považuje za skvělý. Souhlasí s ní i Pablo s Michelle: „Můžeme se seznámit i s jinou stránkou dotyčné země. Je to způsob, jak země polidštit a ukázat je z jiného úhlu.“

Konfliktní restaurace pořádá i diskuze a festivaly

„Je to možnost, jak ukázat, že i v Palestině žijí normální lidé, kteří si vaří a pochutnávají si na jídle úplně stejně jako vy. Všichni máme něco společného,“ dodává lékař Ayman.

Čtěte také

Konfliktní kuchyně však není jen samotné jídlo, jak vysvětluje jeden ze zakladatelů projektu Jon Rubin. Restaurace pořádá i diskuze, tematické akce a malé festivaly. Jejich cílem je přimět lidi k debatě o méně známých kulturách a o tom, jak obohacují město a potažmo i celé Spojené státy.

„Pittsburgh není až tak etnicky různorodý, nikdy jsme tu neměli perskou, afghánskou nebo kubánskou restauraci. Proto nás napadlo, že bychom mohli začít řešit hned dva problémy najednou. Přispět k větší rozmanitosti a také k diskuzi o americké zahraniční politice, nabídnout lidem jiný úhel pohledu na lidi, kteří žijí v zemích, s jejichž vládami jsou Spojené státy v konfliktu,“ vysvětluje Jon Rubin, profesor umění z Carnegie Mellon University.

Conflict Kitchen, restaurace Konfliktní kuchyně

Anonym mu vyhrožoval smrtí, ale Jon Rubin se nevzdává

„Zjistili jsme, že jídlo je ideální možností, jak přimět lidi k debatě o tématech, která jim nemusejí být úplně příjemná, například o neznámých kulturách, pohledu na svět, který se může lišit od jejich, a také o lidech ze zemí, o kterých často získáváme informace jen prostřednictvím polarizované čočky médií,“ domnívá se Jon Rubin, který už zakusil i odvrácenou stranu diskuze.

Poté, co malé bistro představilo palestinskou kuchyni, mu anonym začal vyhrožovat smrtí. Konfliktní kuchyně přesto dál funguje a podle Jona Rubina se těší rostoucímu zájmu. Žádosti o otevření poboček proudí do Pittsburghu z jiných amerických měst a také ze zahraničí, třeba z Londýna a Jihoafrické republiky.

autor: lek
Spustit audio