Na pařížské výstavě si můžete zazpívat jako Edith Piaf. Narodila se v prosinci před 100 lety

Chcete zpívat jako Edith Piaf? V Paříži k tomu máte skvělou příležitost. V prosinci tomu bude sto let, co se slavná šansoniérka narodila, a v Knihovně Francoise Mitteranda si toto výročí připomínají velkou výstavou, na níž můžete vidět kostýmy zpěvačky, seznámit se s jejími milenci a také si na její počest zazpívat…

„Musíte se trochu více přiblížit k mikrofonu, jinak vás nebude slyšet,“ říká mi komisař výstavy Joel Huthwohl, ale já jeho nabídku raději nepřijímám. Ze zpěvu jsem měl na základní škole trojku a nemíním si ty truchlivé hodiny s učitelkou Křivánkovou připomínat.

Nechám tedy Joela a jeho asistentku, aby si zazpívali, což s radostí před zraky dalších návštěvníků činí. Je to něco jako karaoke – můžete si vybrat hudební doprovod ze stovky písní Edith Piaf, před vámi běží na obrazovce text a pak už stačí jen umět zpívat.

Čtěte také

Nakonec do počítače zadáte svoji e-mailovou adresu. Vaše vystoupení vám přijde na mail a doma se pak můžete poslouchat, jak dlouho chcete.

Edith Piaf: stále zamilovaná

Nejde tu však jen o zpěv. Podle Joela se návštěvník na výstavě dozví řadu věcí. „Nebyla to žena, která považovala svůj osud za tragický, naopak, žila naplno, hodně slavila, radovala se ze života, byla veselá,“ vypráví.

V Knihovně Francoise Mitteranda v Paříži si připomínají Edith Piaf

Když se zastavíme před fotografií známých schodů v Belleville, tak se pousměje. „Tvrdila, že se narodila na schodech pod číslem 72 rue de Bellevile. To je samozřejmě legenda a nesmysl, protože se narodila tak jako ostatní děti v nemocnici,“ vysvětluje.

Celá expozice je rozdělena do čtyř částí. Babičky slzí zejména v té, která je věnována lásce. Šansoniérka, jak prý sama mnohokrát tvrdila, byla stále do někoho zamilovaná a více než osmdesát procent jejích písní je právě o lásce. Výstava trvá až do 23. srpna.

V Knihovně Francoise Mitteranda v Paříži si připomínají Edith Piaf
autor: jšm
Spustit audio