Na poutích v Andalusii se zpívá, tančí, jí a popíjí. Ale také obléká do tradičních regionálních kostýmů

Poutě ve španělské Andalusii hýří zábavou, dobrým jídlem a barvami. Muži se sice strojí do bílých košil a krátkých vypasovaných sak se šerpou kolem pasu a jezdeckých kalhot. To ženy mají na sobě pestrobarevné šaty s volány na sukních. Letos si je oblékla i naše španělská spolupracovnice Lubica Zlochová a na jedné z poutí, na férii, potkala podobně ustrojenou mladou Česku.

Klára Hofferová, 23letá studentka, je původem ze severní Moravy. Odmalička však žije ve španělské Andalusii. Na této Čechošpanělce mě zaujalo to, že si na férii premiérově oblékla právě to speciální oblečení – tedy dlouhé šaty s volány na rukávech i na sukni, jako opravdová tanečnice flamenca.

Čtěte také

Štíhlé a vysoké Kláře toto tradiční andaluské fériové oblečení nesmírně sluší. Blond vlasy má ozdobené růžovými a bílými květy. Klára místní ženy a jejich grácii na férii v Seville nejen pozorovala, ale i fotografovala. Momentálně totiž jako stipendistka pracuje v místním deníku Diario de Sevilla.

Takže zatímco v Seville na férii Klára pracovala, tady, v nedalekém městě Dos Hermanas, kde bydlí, si hlučnou a barevnou zábavu užívá s kamarády. Vyzvídám, jako rozené Češce jde místní tanec, sevillanas.

Čtěte také

Konstatujeme, že tanec sevillanas není až takový komplikovaný, ale jistý taneční talent na jeho zvládnutí je potřeba. „Říkají, že se s tím musí někdo narodit v té kultuře. Ale já myslím, že se to dá i naučit,“ vysvětluje Klára.

Féria je vlastně takové městečko zábavy. V stáncích, takzvaných casetas, se jedí dobroty, popíjí se, zpívá a tančí. Na férii jsou i kolotoče, střelnice, tomboly. Čím větší město, tím déle féria trvá.

Féria je vlastně takové městečko zábavy

Nejvíce je to týden téměř nepřetržité zábavy. Každá férie má i svou obrovskou a prosvícenou vstupní bránu. Při ní si Klára dohodla sraz s přítelem Manuelem. Bude to poprvé, co ji Španěl uvidí převlečenou do typických šatů.

Manuel mi později povídá, že Kláře tradiční oblečení sluší i více než domácím rodilým Španělkám. A mladíkovi se líbí, že původem Češka si místní zábavu umí do detailů vychutnat.

autor: ľzl
Spustit audio

Související