Na sjezdovce pod střechou

Když mrzne, toužíme po létě. Když je vedro, stýská se nám po sněhu. Pokud by někoho v letních měsících opravdu přepadla neodolatelná chuť nasadit lyže a jít si zajezdit, musel by se asi vydat na druhou stranu zeměkoule, kde je právě zima. Iluzi ledna nebo února je však také možné zažít v nizozemském Landgraafu. Tam je totiž nejdelší krytá sjezdovka na světě. Umělý sněžný park v Dubaji sice nabízí větší sněhovou plochu, ale tam se ve sněhu spíš skotačí. V Landgraafu se opravdu jezdí, a to dokonce na čtyřech sjezdovkách.

Nazouvám si lyže a vyrážím na vlek. Až na vrchol sjezdovky vede luxusní šestisedačková lanovka a po ní nás čeká 520 metrů sjezdu zpátky k dolní stanici. Po obou stranách lanovky sviští lyžaři. Některým to docela jde, jiní ještě pluží a teprve se učí správný styl.

Jsou tu však i velice zkušení lyžaři a pro ně je ve svahu připraven i skokánek navršený před obrovským nafouknutým polštářem. Akrobaté tak při nácviku svých kousků dopadnou vždy do měkkého. Sjezdovka má licenci Světové lyžařské federace, a proto se na ní mohou jezdit dokonce i závody světového poháru. Snowboardisté tu pořádají závody v paralelním slalomu.

Sníh se třpytí, ovšem v záři studených reflektorů. Na téhle sjezdovce si určitě dobře zajezdíte, možná si i při pádu natlučete nos, ale rozhodně se tu neopálíte. Oken je v hale pomálu. Venkovní sluníčko je totiž nepřítelem zmrzlého světa uvnitř. Sklon sjezdovky není příliš velký, a tak ani rychlost jízdy není nijak závratná. Dá se tu však docela dobře cvičit technika. Zvláště pro malé děti to je výborná cvičná sjezdovka.

Hala ukrývající celkem čtyři sjezdovky stojí na uměle navršeném kopci

Umělý zimní areál v Landgraafu postavili soukromí majitelé před 10 lety. Na čtyři sjezdovky se vejde maximálně 1600 lyžařů najednou. Někdy tu musejí v pokladně dokonce vyvěsit cedulku s nápisem Pro dnešek vyprodáno. Ale to se podle jednoho z manažerů střediska Bernarda Hamerse stává tak čtyřikrát do roka. Hlavně o Vánocích.

Celý rok panuje uvnitř podlouhlé haly, připomínající zvenku betonový tunel, teplota minus 7 stupňů Celsia. Lyžuje se na skutečném, i když technickém sněhu vyráběném rakouskými děly.

„Není to trochu neekologické a energeticky nákladné, dopřávat si luxus zimy uprostřed léta?“ ptám se manažera snowparku. Připadá mi to totiž skoro, jako když macecha poslala Marušku v únoru do lesa pro jahody.

„Náš zimní svět je velký podobně jako zábavní park, ale ten spotřebovává víc energie než náš areál. Navíc zbytkové teplo z lanovek a dalších strojů využíváme k vytápění hotelu, který stojí vedle,“ brání se Bernard Hamers.

SnowWorld je dokonce součástí programu rekultivace krajiny. V Nizozemsku ojedinělý kopec, na kterém sjezdovka stojí, je totiž umělý. Je navršený z hlušiny pocházející z nedalekých, dnes už uzavřených dolů.

Lyžaři si ježdění na zdejších sjezdovkách pochvalují. „Je to skoro jako na horách, jen kvalita technického sněhu je samozřejmě jiná. Ovšem zase není nikdy úplně přemrzlý ani těžký a tající. Netvoří závěje jako prašan a lyžuje se na něm snadno. Pro získávání lyžařských zkušeností to je hezké poježdění,“ myslí si pan Gerrd z Eindhovenu, vzdáleného odsud asi 100 kilometrů.

SnowWorld nabízí náročnějším lyžařům i akrobatický skokánek s doskočištěm v podobě vzduchového polštáře

Také paní Petra z Antverp si lyžování velice užila. Je to prý sice úplně jiné než na skutečné horské sjezdovce, ale je to lepší než nic. Díky takovým, jako je ona, si zimní svět v Landgraafu na nedostatek zákazníků ani v letních měsících nemůže stěžovat.

Venku sice praží sluníčko, ale na kryté sjezdovce se vesele lyžuje. Někdo by mohl říct, že je to proti přírodě. Proč jí však trochu nepomoct, když Holanďanům nedala ani hory ani zasněžené pláně.

První soutěžní otázka

Touto reportáží zahajujeme naši velkou letní soutěž o drobné ceny od zahraničních zpravodajů, poukázky na pohonné hmoty a zájezdy v hodnotě 10, 20 a 40 tisíc korun. První otázka a překážka na cestě k luxusní dovolené zní:

Jaká teplota panuje celý rok v zimním středisku Landgraaaf v Nizozemsku?

Odpovědi:
A … –5 stupňů Celsia
B … –7 stupňů Celsia
C … –9 stupňů Celsia

Odpověď zašlete SMS zprávou ve tvaru ZAPISNIK X jmeno prijmeni adresa, kde X je písmeno zvolené odpovědi, na číslo 9077706. Cena jedné zprávy je 6 Kč včetně DPH. Odpovídat můžete od sobotních 5.00 hodin do nedělních 5.00 hodin. Bližší informace o podmínkách posílání zpráv a o výběru výherců najdete v podrobných pravidlech soutěže.

Výherci 1. kola soutěže jsou (v abecedním pořadí):
Tereza Adamkova, Vera Dostalova, Jarmila Flekacova, Jarmila Halotova, Lukas Krupa, Jana Kvapilova, Helena Langerova, Magdalena Novotna, Petr Novotny a Blanka Zahalkova
Výherce už jsme informovali SMS zprávou. V nejbližších dnech se s nimi spojíme kvůli předání cen.


Zvětšit mapu: SnowWorld v Landgraafu, Nizozemsko

autor: pan
Spustit audio