Na Slovensku učí auta létat. Už dávno to prý není sci-fi

O tom, že budou auta létat, snili dobrodruzi nebo čtenáři populárních knih Julese Vernea. Létající auto už ale skutečně létá a jeho slovenští vynálezci jsou přesvědčeni, že ho za pár let můžou mít doma miliony lidí. Slovensko začalo minulý týden předsedat Evropské unii, a tak Slováci létající auto představili v Bruselu.

Létající auto ve stavu, kdy je autem, vypadá jako větší formule 1 nebo jako velmi luxusní sportovní auto. Stačí však stisknout jediné tlačítko a z boku se rozvíjejí křídla, vpředu se zvedá kokpit a vzadu vystupuje klasický letecký ocas. Zkrátka z auta je najednou letadlo.

„Vypadá to, jako science fiction, ale tak už to dávno není. Je to reálná technologie, která začne brzy měnit svět,“ věří Juraj Vaculík, šéf společnosti Aeromobil, která létající auto vyvíjí. Létající auto se podle něj za pár let stane úplně normálním dopravním prostředkem.

Čtěte také

Lidé při cestě ráno do práce nebudou trčet v zácpách, ale místo toho vyjedou z garáže, z travnaté nebo asfaltové plochy vzlétnou a za pár minut přistanou přímo na místě nebo jen pár kilometrů od centra města.

„Je to jako u mobilních telefonů – když se objevili, nebyl signál, nebylo pokrytí, všechno se vyvinulo až následně. Infrastruktura pro létající auta se také může vyvinout velmi rychle,“ tvrdí Juraj Vaculík.

Na nevyužitých plochách podél silnic, benzínových pump nebo třeba odpočívadel podle Vaculíka vyrostou travnaté přistávací a startovací plochy – stačí dráha dlouhá 200 metrů. Po silnici tak do cíle dojedeme jen úplně poslední úsek, zbytek urazíme vzduchem.


Je to fantastické. Jedete po ulici a za pár minut můžete být na travnaté runwayi, odstartovat a pokračovat vzduchem

Jaké to je, ví Štefan Klein, který létající auto vymyslel a s jeho prototypem už létá. „Je to fantastické. Jedete po ulici a za pár minut můžete být na travnaté runwayi, odstartovat a pokračovat vzduchem, kde je to mnohem efektivnější a rychlejší,“ rozplývá se.

Létající auto už tedy není jen snem, ale pro koho nakonec reálně bude? Společnost Aeromobil chce s prvními dodávkami začít už příští rok. Za cenu v řádu stovek tisíc eur za kus. Takže zůstane létající auto luxusní hračkou pro miliardáře, kteří nevědí co s penězi?

„Věříme, že brzy bude dostupné široké mase lidí. Pochopitelně každá nová technologie začíná na menším trhu, ale je to opět jako s mobilními telefony: Když se před dvaceti lety objevily, byly velmi drahé, pro pár lidí a nebyla infrastruktura. Dnes je má široká populace, pokud ne každý.“

Čtěte také

S dalším vývojem se má podle Juraje Vaculíka létající auto výrazně zlevňovat a s rozvojem infrastruktury by se z něj měl stát relativně běžný dopravní prostředek. Fakt, že člověk nevlastní pilotní licenci, nemusí být na překážku. V pozemní dopravě se rychle rozvíjejí služby jako Uber, tedy sdílená doprava, kdy si pomocí mobilu přivoláme řidiče, který nás odveze na místo určení. Takto prý po nás jednou budou zároveň jezdit i létat auta. I takové vize mají na Slovensku.

autor: oho
Spustit audio