Na tomhle si rozhodně nepochutnáte. Na obědě u námořní pěchoty v americké Virginii

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. O tom, že první půle známého úsloví bez výhrad platí, není tady na základně námořní pěchoty v Quanticu ve Virginii sebemenších pochyb. Do plné polní mariňáka v terénu patří i potravinový balíček MRE (Meal ready to eat), který vypadá trochu jako pro kosmonauty.

Kadet Cooper, kterého se v pauze ptám na jeho gastronomické zkušenosti, nasazuje široký a velmi výmluvný úsměv. Pochvalnou michelinskou recenzi balíčkům dehydrované stravy neudělí, je jim ale loajální. Jak diplomaticky poznamenává, rozhodně jsou výživné.

Kulinářský zážitek?

A podobně reagují i ostatní. Zatímco polní kuchyně americké armády sbírají ocenění za vykrmování vojáků nápaditou, chutnou a nutričně hodnotnou stravou, tajemný hnědý balíček velké nadšení nevyvolává, potvrzuje důstojník Dax McDaniel.

„Zpočátku ho nesnášíte, ale když ho jíte posté, začne vám chutnat,“ směje se 33letý Dax, který místu v řadách prestižní a pověstně tvrdé námořní pěchoty neváhal obětovat kariéru vysokoškolského profesora. Ani tři roky námluv s MRE ho ovšem nedokázaly úplně zlomit: jak mi přiznává, hmota, která nese nápis "sýrová pomazánka", u něj nemá šanci uspět.

To ale rozhodně není to jediné, co lehký balíček skrývá, vysvětluje četař Kyle Yarush a zasvěcuje mě do tajů vojenské stravy. Na zeleném kontejneru plném cvičných zbraní otevíráme balíček, který dostala přidělený novinářská návštěva.

Balíček MRE

Guláš a tip pro případ nouze

„Uvnitř je celá řada trvanlivých potravin, které se dají jíst v terénu. Je tu hlavní jídlo, v tomto případě hovězí guláš. Hlavně pozor, ať nikdy neztratíte lžíci! No, moc pěkně to nevypadá. A tady jsou přílohy: preclíčky, jablečný džem a arašídové máslo, ty se budou hodit k sucharům. Čokoládový prášek, ze kterého se vyrobí koktejl. A tady je ohřívač - prášek, do kterého přidáte vodu a chemickou reakcí se rozehřeje. Může být pěkně horký, tak pozor, ať se nepopálíte,“ provádí mě četař Yarush krok po kroku útrobami balíčku "doporučeného, prověřeného a schváleního všemi válečníky", jak se píše na obalu.

A prozrazuje mi i tajný tip pro případ nouze. Když dojde voda, dá se pro ohřívací balíček použít jakákoli tekutina. Ano, do pytlíčku s chemikáliemi se dokonce dá i načurat. Což, jak seržant zdůrazňuje, ale rozhodně není řešení, které by vojáci preferovali. Co by ale jeden neudělal pro teplé jídlo a šálek kávy, který se dá zajíst směsí oříšků a samozřejmě žvýkačkou. Od příštího roku se vojáci konečně můžou těšit i na dlouho očekávané menu číslo 37, které bude skrývat nejoblíbenější součást americké kuchyně: pizzu.

autor: lek
Spustit audio