Naše vína nejsou jako ta z Nového světa. Urodil se dobrý ročník, pochvalují si uruguayští vinaři

Právě sklizená úroda vína v Uruguayi má být nejlepší za mnoho let. Tamní vinaři sice nemůžou produkcí konkurovat těm argentinským nebo chilským, ale kvalitou se srovnávají rádi. V poslední době rozšiřují vinohrady a ze sklípků se stávají atrakce pro turisty. Jeden takový je na samém okraji Montevidea.

Uvnitř čisté haly pracuje stroj, spolehlivě otrhává z hroznů temně fialové kuličky. Tři lidé je ještě přebírají a pak už kuličky stoupají pásem do jednoho z velkých dřevěných sudů. Většina je tu však nerezových.

Ve vinařství Bouza mají právě v březnu nejvíc práce, sklízí se. I teď sem však můžou nahlédnout turisté, a tak ve sklípku zní z úst průvodkyně španělština, portugalština i angličtina.

Čtěte také

Díváme se do nejnižšího místa, které je zasklené. Tady budou asi nejstarší vína, říkám si. A netipuji správně. „Nejstarší je z roku 2003. To byla první sklizeň,“ vysvětluje průvodkyně.

Změny klimatu se skutečně projevují, tvrdí odborník

„Rodina Bouzových tenhle pozemek koupila nedlouho před tím a už se záměrem udělat tu vinařství. Dřív tu jedna španělská rodina pěstovala ovoce i trochu vína, pak statek léta chátral." Teď je to jeden z nejznámějších turistických sklípků.

„Letošní rok byl pro nás dobrý. V letech, kdy tolik neprší, máme dobré víno. V Uruguayi je dost srážek a nepotřebujeme zavlažování. Poslední roky nás zlobí, že déšť přijde jindy než obvykle, ale letos máme opravdu skvělý rok,“ vysvětluje Eduardo Boído, který se stará o vše, co ve vinařství Bodega Bouza souvisí s vínem.

Takhle roste víno v Jižní Americe. Vinná réva a za ní palmy

Tento enolog uznává, že změny klimatu se skutečně projevují. Letos například dřívější sklizní, ke které došlo už téměř v únoru. Ale na druhou stranu je to prý dobře. Každý ročník je jiný a milovníci vína mají o čem mluvit.

Uruguayská vína se podobají těm evropským

„Lišíme se od Argentiny nebo Chile. Vína, o kterých se mluví jako o těch z Nového světa, jsou vyzrálejší, ze suchého podnebí, vyžadují závlahu. Uruguay je sice také Nový svět, ale blížíme se evropským vínům. Máme chladnější klima, proto naše vína mají menší obsah alkoholu a výraznější kyselinky,“ popisuje majitel vinařství Juan Luís Bouza.

Tady se ještě víno musí ručně třídit. Ne všechno zvládnou stroje

Dřív podnikal v pekárenství, ale rozhodl se věnovat vínu. Jen tak může být u všeho – od sazenice až po konečný výrobek může dohlížet na kvalitu. A tou je uruguayské víno ve světě vyhlášené. „Vystihuje nás červené tannat, odrůda pocházející z Francie. V Uruguayi je od roku 1876 a dobře se tady usadilo. Svědčí mu zdejší klima i půda,“ přibližuje Luís Bouza.

Tannat je skutečnou uruguayskou hvězdou. Na export jde prý do Brazílie a také do Spojených států. Kromě toho mají na vinohradech, které jsou ani ne 10 kilometrů od velkého ústí Rio de la Plata, merlot a tempranillo.

V restauraci Bodega Bouza můžou návštěvníci ochutnat vinné i gastronomické speciality

Ke grilovanému masu si objednejte tannat

„Zasadili jsme dvě odrůdy, které vyžadují chladnější klima – ryzlink a rulandské modré. Chceme využít chladný vítr, který fouká odpoledne od moře a snižuje teplotu, což jim dělá dobře,“ říká Eduardo Boído.

Jak se zdá, víno pak dělá dobře návštěvníkům, kteří mohou to, co viděli, hned ochutnat v místní restauraci. A doporučení? Uruguayci jedí opravdu hodně masa, většinou grilovaného. A k tomu se tannat výborně hodí.

autor: dkk
Spustit audio