Návrat do časů Schindlerova seznamu je možný. Kaziměř si uchoval předválečnou atmosféru

Dlážděné ulice, památky a muzea, přidejte si k tomu spousty kaváren, hospůdek a restaurací a dostanete obrázek krakovské Kaziměře. Původní hlavní židovská čtvrť je v Polsku jediná, která si udržela autentickou architekturu a atmosféru.

Viděli jste Oscary ověnčený film Schindlerův seznam? Jestli ano, pak jste také viděli záběry z krakovské čtvrti Kaziměř.

Film je trochu zavádějící, jak už to bývá. Skutečné nacistické ghetto totiž bylo ve čtvrti Podgorze na druhém břehu Visly. Ale ta byla po válce přestavěná, kdežto Kaziměř se dodnes zachoval skoro celý v původní předválečné podobě.

Čtěte také

Ortodoxní ostrůvek monarchie

„Návštěvníci tady trochu nasáknou tou atmosférou, i když Kaziměř nebyl celý židovský,“ přibližuje Eugeniusz Duda, ředitel centra ve Staré synagoze. „Máme tady i krásné kostely. Ale ta židovská minulost se tak nějak nejsilněji uchytila v myslích lidí. Je to místo židovského života.“

Stará synagoga v Krakově

Krakov a celý historický region Haliče – dnes v jižní části Polska a na západě Ukrajiny – pojí s Čechy, Moravou a Slezskem společná 150letá historie. Ale to se nikdy moc netýkalo židovské komunity.

„Haličtí Židé se velmi lišili od Židů žijících ve zbytku monarchie, třeba v Praze, ve Vídni nebo v Budapešti. Především byli silně věřící – ortodoxní. Většina z nich nemluvila dobře německy ani polsky, v každodenním životě používali jidiš,“ vysvětluje ředitel Haličského židovského muzea Jakub Nowakowski.

Čtěte také

„Většina z nich žila v malých městečkách, takzvaných štetlech, a s většinovým obyvatelstvem se stýkali jen omezeně. Samozřejmě i v Haliči bohatší Židé hlavně ve městech postupně asimilovali. Ale tady v Krakově, v Kaziměři, žili dál většinou Židé ortodoxní, chasidští,“ dodává.

Pulzující současnost

Ty tady dnes už ovšem moc často nepotkáte, i když sem každý rok přijíždějí statisíce z velké části židovských návštěvníků z celého světa.

Krakovský židovský hřbitov byl založen v první polovině 16. století

I Češi se tady můžou cítit tak trochu jako doma. „Kaziměř jim bude do určité míry připomínat Prahu. V obou městech se zachovala aspoň část židovských památek. V tomhle smyslu jsou Kaziměř i Praha výjimečné,“ srovnává Jakub Nowakowski.

„Přijíždí sem hlavně o víkendu spousty turistů i lidí z jiných částí Krakova. Je tady spousta hospůdek, restaurací, muzeí, pořádají se tu různé kulturní akce. Prostě to tady žije,“ dodává Eugeniusz Duda.

Čtěte také

Jako v každém podobném místě najdete i v Kaziměři něco turistického kýče, prodejny s levnými suvenýry, hlavně v létě výpravy turistů v golfových vozících nebo na segwayích. Přesto si ale Kaziměř zachovává historickou autentičnost.

Jet do Krakova a nenavštívit ho by byla určitě škoda.

autor: vpo
Spustit audio