Nejkrásnější vesnice ve Francii se jmenuje Saint Agnés

Vesnice Saint Agnes se vypíná v kopcích nad Mentonem a stoupání od hladiny moře až přímo k ní s osmisetmetrovým převýšením slouží cyklistům jako příprava na Tour de France. Ve vesnici najdete pevnost, která je součástí Maginotovy linie a také jedno naprosto nečekané překvapení.

V útrobách zdejšího jedinečného bunkru strávili vojáci čtrnáct dní, jak se dozvídám od zdejšího ředitele Bruna Re. Během této doby opevnění ubránili a toto vítězství je jedno z mála, jakých Francie v druhé světové válce dosáhla. A nic na tom nemění ani to, že soupeřem statečných horalů nebyli většinou Němci, ale Italové, což už takový lesk nemá.

Turistů sem ovšem i přesto zavítá poměrně dost. Jedním z nich je i Michel z Nice, který sem doprovází své známé a nadšeně vypráví o statečnosti ochránců pevnosti, kteří tento malý kousek Francie ubránili.

Bruno Re pak ještě dodává, že já asi budu rozumět frustraci vojáků, kteří museli pevnost po podepsání příměří vyklidit. Zdá se, že o mobilizaci československých jednotek proti Němcům něco ví.

Čtěte také

Středověký poklad pod nebem

Pokud se rozhodnete vypravit se až téměř do oblak, můžete potkat i další zajímavé návštěvníky. Já jsem oslovil mladého studenta a ukázalo se, že je to téměř krajan. Slavo ze Žiliny je velkým obdivovatelem vojenských pevností: „Systém pevností vytesaných do skály je neuvěřitelný. Ale neumím si představit, že bych tu byl zavřený na vojenském turnuse.“

Nejkrásnější pohled ze Saint Agnes je směrem k moři

Během našeho povídání jsme tak trochu zapomněli na nádhernou vesničku, která patří k vůbec nejkrásnějším z celé Francie – najdete tu nádherné středověké uličky, opravené domy, různá schodiště, s jejichž pomocí překonáváte převýšení…

Ale naprosto dech beroucí je pohled na moře, které máte z té kilometrové výšky jako na dlani. A ještě pod sebou vidíte dálnici na pilířích, jež spojuje Nice s italskými hranicemi.

Čtěte také

Benešov je exotika

Bruno mi pak vysvětluje pravý důvod toho, co mě při vjezdu do městečka překvapilo. Na ceduli je totiž pod Saint Agnes jako družební město – Benešov u Prahy. Pro Bruna je to nepochopitelné. Podle něj – a nic proti nám nemá – nedává tato volby smysl.

Jednak by mělo být družební městečko spíše z Itálie, ale pokud chtějí na radnici „exotiku“ v podobě České republiky, mohli prý vybrat místo typově podobné. I v Česku jsou přece města, v jejichž okolí najdeme zbytky podobných pevností, vysvětluje Bruno. A když se ho ptám, proč tedy právě Benešov, sděluje mi rezignovaně, že odtud pochází manželka místostarosty.

autor: jšm
Spustit audio