Nejošklivější město na světě se stalo turistickým magnetem. „Architektům snad museli dávat LSD“

Do Paříže, Říma nebo Prahy lidé jezdí proto, že jsou to krásná města. Jenže co když je nějaké město prostě a jednoduše ošklivé? Přesně takové je belgické Charleroi, které před pár lety dokonce vyhrálo anketu o nejošklivější město na světě. Jeden místní nadšenec si ale uvědomil, že i ošklivost může být atraktivní. Proto teď po Charleroi provádí turisty.

„Architektům, kteří tohle stavěli, snad museli dávat LSD,“ říká Nicolas Mouissart a ukazuje na betonovou stanici metra. Pokud si myslíte, že socialistický realismus některých stanic pražského metra je odpudivý, pak se zajeďte podívat na skutečnou hrůzu, která stojí v Charleroi. Já jsem to udělal.

Mrtví holubi, zavřené obchody a převrácené koše

Jsem ve skupince asi 15 lidí, které Nicolas po městě provádí. Teď jsme v samotném centru města, ale rozhodně to tak nevypadá. Nepořádek k moderním městům tak trochu patří, ale tady se válejí převrácené koše, chodníky jsou samá díra, na zemi sem tam leží mrtvý holub. Odhadem každý třetí obchod je zavřený.

Jak vlastně Nicolase napadlo něco takového lidem ukazovat? „Nejdřív to byl jen žert. O mém městě se vypráví spousta vtipů, tak jsem v tom chtěl tak trochu pokračovat. Tohle rozhodně nikdy nebylo turistické město, tak jsem si řekl, že ho tak přesto zkusím představit.“

Pohled do stanice metra zevnitř

I ošklivost může být exotická

Turisticky atraktivní Charleroi opravdu není. Právě se s naší skupinkou plahočíme přes rozpadlé budovy skladů, kde se válejí kabely zbavené mědi. Její prodej zjevně kvete i tady v Belgii. Jsme stále kousek od centra města, ale vypadá to tu jako po náletu. Míříme k nedalekým obrovským továrnám.

Nicolas říká, že mu tady včera nějaký člověk vyhrožoval smrtí. Prý za to, že své město před cizími lidmi pomlouvá. Ale Nicolas své průvodcování nebere jako pomlouvání Charleroi. Ví, že tohle město je prostě ošklivé. To ale nemusí nutně být na škodu.

„Když navštěvujete exotická místa, tak většinou proto, že jsou extrémně krásná. Ale proč se nepodívat i na místa, která jsou extrémně ošklivá? Vždyť právě tím jsou exotická. Když je něco průměrné, nikoho to nezajímá.“

Městské safari

Na nezájem Belgičanů ani cizinců o návštěvu města si Nicolas stěžovat rozhodně nemůže. Prohlídkám, které organizuje, říká městské safari. Ukáže vám při nich něco, co je tak ošklivé, až je to zajímavé a svým způsobem i přitažlivé.

Takhle vypadá v Charleroi metro. Průvodce Nicolas Mouissart podezírá jeho architekty, že užívali LSD
autor: oho
Spustit audio