Na cestách po Německu nevynechte currywurst. Legendární buřt vznikl z poválečné bídy
Už skoro sedmdesát let si v Německu pochutnávají na slavném currywurstu. Vznikl v Berlíně, a to z dlouhé chvíle, poválečné bídy, z proviantu britských a amerických vojáků a samozřejmě z německého buřtu. Tato gastronomicky odvážná kreace se stala natolik populární a žádanou, že se o ní dokonce zpívají písně, které zlidověly. A currywurst má dokonce v Berlíně i své muzeum.
Stojím u stánku s rychlým občerstvením, otevřeným okénkem sálá teplo rozpáleného oleje a na ulici se line výrazná vůně škvařících se buřtů. Currywurst se nejčastěji objednává s hranolky. Ale to předbíhám.
V Berlíně jsou přibližně dva tisíce stánků s rychlým občerstvením. Nejméně ve sto sedmdesáti z nich si můžete poručit currywurst, říká Bianca Wohlfrommová z Muzea currywurstu, které existuje od roku 2009.
Poválečný zázrak
„O vzniku currywurstu koluje řada legend. Pro nás v Berlíně je ale jasné, že vznikl tady. Legenda říká, že currywurst vytvořila jako první Herta Heuwerová, a to 4. září 1949,“ pokračuje Bianca ve výkladu.
Herta Heuwerová měla v Charlottenburgu, což je městská čtvrť v západním Berlíně, malý stánek s občerstvením, kde prodávala opečené buřty. „Později vyprávěla, že právě v tento den bylo docela deštivo a že toho neměla moc na práci. A tak experimentovala s různými přísadami, které se jí podařilo sehnat,“ pokračuje průvodkyně.
Jenže čtyři roky po válce toho v Berlíně moc nebylo. Vítězné velmoci měly na město vliv a vnesly do něj také řadu stravovacích návyků. Od britských vojáků získala Herta Heuwerová kari koření. Kečup nebo rajčatový protlak zase měli američtí vojáci. Vše bylo k mání pouze na černém trhu.
Tajný recept a coca-cola
Herta Heuwerová vytvořila omáčku z deseti až patnácti ingrediencí. Jeho základ tvoří ocet, olej, cukr, sůl, pepř, rajčatový protlak, kari a další koření. Recept si hlídala jako svoje velké tajemství. Nikomu ho neprozradila,“ dodává Bianca Wohlfrommová.
Každopádně výslednou omáčkou polila opečený buřt a navrch ho posypala kari kořením. A jak už to bývá u spontánních vynálezů, vůbec netušila, co právě stvořila. Legendu, která se stane součástí nejen berlínské, ale i německé duše.
Omáček ke currywurstu je dnes hodně, vyhlášené stánky si zakládají na té své. „Někdo používá při výrobě omáčky také ovoce a ovocné šťávy. Nebo dokonce i coca-colu,“ doplňuje překvapivou informaci průvodkyně Bianca.
Dvakrát a dost
V expozici muzea mě zaujala plastová láhev na kečup. Namísto kečupu se v ní totiž skrývá malý reproduktor, který mi hned začne přehrávat jednu z písní o currywurstu. Existuje jich dokonce několik, ta nejznámější je od německé hvězdy Herberta Grönemeyera z 80. let.
Podle písně dokáže currywurst dobře zasytit. Zvlášť když si k němu člověk poručí hranolky. To je pravda. Zasytí opravdu dobře, jak mohu ze své zkušenosti potvrdit. Ovšem nedoporučuji dávat si ho častěji než tak dvakrát do měsíce.