Nemůžete spát? Kupte si cvrčka! Podle Číňanů jeho zpěv zahání zlé duchy

Nemůžete spát? Nebo se děti budí v noci ze spaní? V Číně znají řešení. Nepoužívají žádné prášky na spaní nebo snad odvar z makovic. Stačí zajít na trh a koupit si cvrčka. Anebo rovnou několik. K čemu je vlastně takový cvrček v bytě dobrý? Prý nejde jen o kousek živé přírody v přetechnizovaném světě…

Cvrček dvouskvrnný (Gryllus bimaculatus)

Jak tvrdí hmyzí obchodnice Čju Čju Šin, v Šanghaji prý lidé hmyz milují. Konkrétně cvrčci pak svým zpěvem zahánějí zlé duchy. Jednou k ní do obchodu přišla rodina s tím, že jejich malá dcera celé noci propláče, bojí se prý duchů. Koupili si pár cvrčků a byl klid. Už nikdy nezaplakala.

Paní Čju Čju Šin má obchod s cvrčky už dvacet let. Doma je má samozřejmě také, vždycky dva nebo tři. Jak ale říká, má i zákazníky, kteří si jich koupí najednou třeba dvacet. A to už musí být pořádný cvrkot. Cvrček je ale dobrý nejen k zahánění zlých duchů.

Cena se liší podle cvrččího zpěvu
Jak tvrdí hmyzí obchodnice Čju Čju  Šin, v Šanghaji prý lidé hmyz milují

„Cvrček vydrží žít v krabičce zhruba čtvrt roku. Musí se krmit zvláštními granulemi a pak doma celou dobu pěkně zpívá,“ snaží se mě ke koupi přesvědčit prodavač.

Jak říká, cena za jednoho zpěváka začíná na 30 juanech, asi 150 korunách. Za tuto cenu je prý k mání cvrček, který není nic moc. Mnozí zákazníci jsou ochotní dát za cvrčka až tisíc juanů, tedy od 120 do 4500 korun! Podle čeho se cena liší? Samozřejmě podle zvuku.

Mazlíček ne pro každého

Cvrček prý není v pravém slova smyslu domácí mazlíček, nemá ani jméno. Jen sedí v klícce někde na skříni a cvrká. Starat se o něj a pravidelně ho krmit samozřejmě musíte.

Své průvodkyni a tlumočnici Crystal nabízím na rozloučenou, že jí jednoho cvrčka taky koupím. S díky odmítá, cvrčka do bytu by prý nechtěla, i kdybych ji k tomu ještě zaplatil. Pak trochu ubírá. Cvrčci se jí prý líbí, ale také ji trochu děsí… Podle výrazu bych ovšem řekl, že se jich spíš taky trochu štítí… Anebo se prostě jen nebojí zlých duchů.

Spustit audio

Související