Nestarají se o nás, zpíval tu Michael Jackson. Dnes se favela v Riu mění v nepoznání

Favely, brazilské chudinské čtvrti, prošly za desítky let své existence proměnou. Dnes už to většinou nejsou shluky chatrčí stlučených ze dřeva, plechů a toho, co se kde po městě našlo. Domy v nich bývají zděné, z betonu a občas i pěkně barevné.

Chudinské čtvrti, slumy nebo favely, jak jim říkají v Brazílii, nebývají většinou hezké na pohled. V Riu de Janeiru to je podobné, i když ne ve všech případech. Některé takové shluky domečků dotvářejí kolorit města a dnes už je běžně najdete vyobrazené na pohledech či turistických suvenýrech. Jednou takovou favelou je Santa Marta, kterou pomáhají zvelebovat a zkrášlovat i dobrovolníci.

Zeď jednoho z domků se postupně mění ze šedivé na fialovou. Horní patro nenahozené, jen cihly, podobně jako další úzké domy nalepené jeden na druhý. Válečkem se tady ohání Nairin. Prý maluje poprvé v životě, ale na to, že barví ne úplně rovnou stěnu, ze které čouhají dráty a trubky, dobrý výsledek.

Dřív se zůstávalo jen u slibů

Nairin má rukavice, váleček i barvu od sponzora. Je jedním ze 450 dobrovolníků, kteří vyrazili o srpnové sobotě do favely Santa Marta. Většinou jde o mládež a nejčastěji z bohatších částí Ria. I kdyby neměli trička s logem sponzora, poznat jsou. Podle barvy pleti.

Wellington je evidentně místní, ale i on má tričko. Projekt, který běží už tři roky, pomáhá koordinovat. Nezdá se mu, že jde o invazi do světa místních? „Ze začátku byli někteří proti. Podobné projekty už tu fungovaly v minulosti, ale zůstalo často jen u slibů. Lidé se báli, že si budou chtít udělat jen reklamu pro cizince. Ale dnes už se to všem líbí,“ zamýšlí se.

Pod uměleckým jménem Swell dělá tenhle kluk graffiti a street art. I ve favele Santa Marta už realizoval velkou nástěnnou malbu. „Díky téhle akci jsem získal uznání,“ tvrdí a už si s jedním dobrovolníkem domlouvá, kde by se mohli sejít nad společným graffiti.

Wellington, uměleckým jménem Swell, pochází z favely Santa Marta. Je streetartovým umělcem a v rámci projektu malování favely vytvořil nástěnnou malbu

Mají tu policejní jednotku, lanovku i WiFi zdarma

Stoupám po klikatých úzkých schodech mezi baráčky. Tady se děvčata s válečky a šmolkovou barvou kymácí na plechových rozkládacích schůdkách. Místní, kteří si barvu sami vybrali, vykukují spokojeně ze dveří. Favela je barevná nejen zdálky, barvy rozdávají radost i uvnitř.

Čtěte také

O kousek dál zase pracuje mezinárodní tým. Francouzská stážistka Chloe je v Riu dva měsíce líbí se jí tu. Tahle favela je dnes už i mezi cizinci známá, protože ji takzvaně pacifikovali. Pokusili se vyhnat zločin a postavili policejní jednotku, mají tu pozemní lanovku a WiFi zdarma.

Ale stále je co zlepšovat. Třeba odpadky se tu válí téměř všude, kde se na ně najde místo. I úklid je součástí dobrovolnické práce. S lopatou se zapojila také místní dívka pod dohledem babičky. Obě tu chtějí mít čisto pro sebe i pro návštěvníky, které do Santa Marty lákají kulturní akce, utrácejí tu za suvenýry nebo v krámcích a barech.

Tady už se malovalo v minulých letech. Teď se dobrovolníci chystají vyrazit do hlubin favely

Tahle favela měla štěstí

Čtěte také

A právě baru tu pomáhají natírat čtyři mládežníci. Pod jasně žlutou stále trochu prosvítá omítka. „Měli jste dát dolů bílou,“ lamentuje jejich koordinátor, ale majitel domu Cosmo Uchôa jejich počínání sleduje s úsměvem. „Dřív nikdo do favel nechodil kvůli násilí. Teď to tady i díky tomuto projektu můžou poznat. Vidí, že lidé tady jsou stejní. A my tím také získáme,“ vysvětluje.

Na dohled je náměstíčko Michaela Jacksona, které připomíná, že tahle favela má přece jen větší štěstí než ostatní. Americká superstar tu natáčela klip k písni They Don't Care About Us, tedy Nestarají se o nás. Já bych řekl, že tohle tu už nějakou dobu neplatí.

autor: dkk
Spustit audio