Neutrácejte za očistné kúry. Zkuste radši trávu, radí Polák, který se věnuje divokým rostlinám

Lidé jsou schopni utratit za nejrůznější očistné kúry organismu stovky i tisíce korun. My vám ale poradíme, jak můžete stejnou službu svému tělu dopřát zcela zdarma. Stačí, když se naučíte využívat rostliny a listy stromů rostoucích kolem nás. I krátký výlet na louku nebo do lesa vás nasytí a dodá potřebné živiny a vitamíny.

Polák Bartek Krzewinski, který se přestěhoval na Slovensko, se už 15 let věnuje divokým rostlinám. Zkoumá, co můžeme ve volné přírodě sníst.

Na jarní louce ve slovenském lese je to prý jednoduché. „Tady máme listy javora. Nejradši mám ale listy bukové a lipové,“ říká Bartek Krzewinski.

Javorový list je trochu kyselejší. „Dá se přidat do polévek, salátů nebo smoothies. Já se nejradši pasu takhle v lese,“ popisuje. Nejlepší a nejzdravější je podle něj kopřiva, která má spoustu živin, nebo pampeliška.

Čtěte také

Doporučuje také různé druhy trávy. „Všechny jsou jedlé. Většinou mají kořeny hluboko v zemi, a tak mají spoustu živin,“ osvětluje.


Pojďme se najíst venku, nebojme se využívat darů přírody.BARTEK KRZEWINSKI

Mezi příznivce pojídání divokých rostlin patří také Polák Łukasz Łuczaj. „Většina druhů rostlin je jedlá, můžete sníst misku rostlin a nehrozí vám nebezpečí,“ tvrdí a ukazuje, co všechno se dá sníst.

Vyzdvihuje sedmikrásky vhodné do polévky, řeřichu, pampelišku a šťovík. Mladé listy rostlin jsou prý na jaře nejvýživnější. Rostliny bychom však měli nejprve krátce povařit, abychom se zbavili vajíček parazitů a brouků.

autor: pev
Spustit audio