Neworleanská smetánka se proměnila v postavy z Panství Downton

Britský televizní seriál Panství Downton dosáhl neuvěřitelné popularity po celém světě. Ačkoliv v Evropě už jeho 6. a zároveň poslední řada skončila, ve Spojených státech amerických se začalo vysílat teprve začátkem roku. V New Orleans jsou postavy, jako je Lady Mary nebo Edith, natolik oblíbené, že se tu ve stylu Panství Downton pořádají večírky.

Odpolední čaj a anglický sendvič? Podle New Orleans, které má po celé Americe bohémskou pověst, skvělá příležitost, proč si vyrazit na party uprostřed dne a alespoň na chvíli si hrát na aristokracii.

„Mám pocit, že je tady podobná tradice. Nemáme sice aristokraty v pravém smyslu slova, ale je zde historie bohatých plantážníků s výsadním postavením ve společnosti,“ poznamenává Sharon Snowdyová z veřejnoprávní televize WYESO, která seriál vysílá.

Když mi dává svou vizitku a snaží se odložit elegantní dámské rukavičky, oceňuje moderní dobu, která se obejde bez přísného protokolu. S úsměvem říká, že už chápe, proč měla Lady Mary svou komornou.

Dobové šaty a výrazné doplňky

Party ve stylu 20. let naopak vyžadovala kromě originální hudby i dobové šaty a výrazné doplňky. Dámy se nemohly přes velké klobouky dostat k tradičním polibkům na tvář a vzájemné okukování a komentování outfitu bylo hlavním tématem konverzace.


Panství Downton je britský televizní seriál z produkce společnosti ITV. V ČR jej vysílá Česká televize (ČT2). Dramatická výpravná televizní minisérie se odehrává ve smyšleném panství Downton za vlády krále Jiřího V. Děj začíná v roce 1912 zprávou o potopení Titaniku a pokračuje až do roku 1928, kde končí 6. série. V ČR bylo odvysíláno 5 řad, přičemž šestou vysílá anglická televize ITV. Šestá řada je poslední řada v sérii a v České republice má být uvedena na podzim 2016 na televizním kanále ČT2.

Joan Eckoldtová, které právě lichotí její přítelkyně, oblékla 30 let staré světle růžové šaty vyšívané korálky. „Já si tyto šaty koupila na jedné šperkařské výstavě, ale pamatuji si jako dítě, že jsme si s podobnými hrály. Moje maminka se narodila v roce 1902, takže všechny podobné šaty a kabelky mívala taky.“

„Můj oblek je tradiční tvídový pánský lovecký nebo odpolední oblek, vyrobený v80.letech v Manchesteru v Anglii. Je pravda, že látka je hodně těžká a je mi docela horko,“ přiznává velký fanoušek seriálu Butler Burdine, který patřil k několika málo přítomným gentlemanům v dobových šatech.

Setkání má podpořit veřejnoprávní televizi

Většina hostů přišla na odpolední čaj podpořit veřejnoprávní televizi, která kromě historických seriálů dbá na kvalitní program pro děti a podporuje vznik dokumentárních filmů s lokální tematikou.

„Panství Downton je mimořádně úspěšný seriál a my jsme mu moc vděční za větší zájem diváků o naši stanici. Během roku máme několik takových akcí, kde se snažíme získávat peníze na naši práci a podpořit tak další projekty,“ říká Robin Cooperová z televize WYESO.

Neworleanská smetánka se proměnila v postavy z Panství Downton

Bylo tu ale ještě jedno lákadlo – dům, kde se čaj podával. Takzvaný Wedding cake house, postavený v roce 1896, tedy dům přezdívaný jako Svatební dort kvůli bílé barvě, množství balkónů a zdobení, patří k jedné z nejznámějších neworleanských adres na St. Charles Avenue.

Na trase historických tramvají stojí ty nejdražší paláce vlivných majitelů. Ve stejném domě bude koncem měsíce party na podporu prezidentské kandidátky demokratů Hillary Clintonové za její osobní účasti. Pravděpodobně vznikne další z řady fotografií s jedním ze slavných Clintonů, která ozdobí zdi noblesního domu manželů Fayardových, sponzorů Demokratické strany.

Ostatně noblesa, i když namíchaná se snobismem, patří automaticky do slovníku většiny návštěvníků. Na podobných událostech se přece jen schází výhradně neworleanská smetánka, která se už nemůže dočkat, až uvidí své fotografie ve společenské příloze místních novin.

Neworleanská smetánka se proměnila v postavy z Panství Downton
Spustit audio