Nobelovu cenu měl dostat Nohavica, myslí si jeho fanoušci v Polsku

Jaromír Nohavica vyprodal v tomhle týdnu dvakrát za sebou kultovní varšavský klub Stodola. Písničkář z Moravy v Polsku pořád přitahuje publikum. Dokáže ho také roztleskat a rozezpívat. Co se jim na Nohavicovi tak líbí?

Koncert sotva začal a písnička Těšínská varšavské publikum viditelně a slyšitelně rozehřála. Sál klubu Stodola je vyprodaný. Lístek stojí v přepočtu bezmála tisíc českých korun, ale Jaromír Nohavica se zřejmě nemusí bát, že by na něj Varšavané nepřišli.

Část z nich – jako paní Alžběta – je tady tak trochu z nostalgie: „Je to prostě neobyčejný člověk, obdivujeme ho. Zpíváme si polsky jeho písničky s kamarády. Pro nás je Nohavicova hudba něčím krásným, vzpomínkou na staré časy.“

Ale mezi diváky vidím i spoustu mladých lidí, pro které je v dnešní přetechnizované době osvěžením přímočarost písničkáře. „ Dokáže publikum zhypnotizovat jen klasickou kytarou, akordeonem a bicími. To je fantastické,“ myslí si odhadem dvacetiletá Marta.

Tři národy na jedné vlně

Sám Jaromír Nohavica říká, že je podle jeho zkušenosti polské publikum otevřenější než to české: „Jsou zvědavější,“ shrnuje. „Dokáží vyjet do světa a pracovat tam. My jsme spíše uzavření do svých maloměst. Jsme úžasní, pracovití, ale nejsme tak do světa.“

Jaromír Nohavica často a rád koncertuje i na Slovensku a v Polsku

Na podiu se střídá čeština s polštinou a Poláci okolo mne, jako by to ani nevnímali. Jaromír Nohavica z vlastní zkušenosti ví, že diváci a posluchači na Slovensku, v Polsku a v Česku sice mluví vlastními jazyky, zároveň je prý ale cítit, že vycházejí ze stejného základu.

„Velmi rychle se zapalují Slováci, na druhou sirku už to hoří,“ hodnotí český písničkář. „Poláci v sobě mají nádhernou smutnou emocionalitu, která je velmi povznášející. Člověk hned cítí jejich energii. Celkově ale musím říct, že je zřejmé, že mají tato tři publika stejné kořeny.“

Žádný Dylan, ale Nohavica

Polští fanoušci by Jaromíru Nohavicovi v každém případě přáli větší mezinárodní uznání. „S tou Nobelovou cenou se spletli. Spíš ji měl dostat Nohavica. Jsem o tom přesvědčený na sto procent,“ tvrdí rozhodně pan Konrad.

Polské publikum Nohavicu miluje stejně jako to české

Možná trochu přehání, ale je znát, že Poláci berou Jaromíra Nohavicu také za svého písničkáře. Jeho hudbu poslouchají a hlavně na něj pořád chodí.

autor: vpo
Spustit audio